Wykonanie
< Szybka
sałatka z
szynką i
szparagamiSzaszłyki mielone na patykach >Małe szaszłyki z
kurczaka w marynacie miodowejSzaszłyczki z
kurczaka w marynacie miodowej są bardzo popularne w krajach Azjatyckich na tak zwanych Street- Food , czyli w sprzedaży ulicznej, gdzie można kupić podobne szaszłyki z grila. Proponuję podawać je z jakimś sosem lub dipem. Do tych szaszłyczków zrobiłam
czosnkowy dip „Tatziki”( kuchnia grecka) na bazie
greckiego jogurtu, suszonej
mięty i tartego
ogórka. Takie szaszłyczki podaje się jako przekąskę na imprezach, u mnie była to impreza Sylwestrowa.
Kilka
piersi z kurczaka( w zależności ile potrzebujemy szaszłyków)Na marynatę:2-3 łyżki
miodu4 łyżki
oleju3 łyżki
wody2 łyżeczki
sosu sojowego1 ząbek
czosnku½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrejWykonanie:
Piersi kurczaka tniemy na długie wąskie paski, wszystkie
przyprawy do marynaty mieszamy razem ze
soba. Dodajemy do miski z paskami
kurczaka, mieszamy i odstawiamy do marynowania na noc.Nakłuwamy na patyczki do szaszłyka w sposób pofalowany, smażymy na patelni z dodatkiem
oleju aż do rumianego koloru , na nie za dużym ogniu aby nie wysuszyć
mięsa.
Grecki dip Tatziki :1 duży
jogurt bałkański lub grecki ( ma być gęsty)1 cały zielony
ogórek1 łyżka suszonej
miętysól,
pieprz2-3 ząbki
czosnkuOgórek ( może być ze skórką lub bez) zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć nadmiar
wody, której jest w
ogórku bardzo dużo. Dodać
jogurt, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy oraz suszoną
miętę ( którą miażdżymy bez problemu w ręku na sypki proszek) Całość mieszamy, chłodzimy w lodówce.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Szybka
sałatka z
szynką i
szparagamiSzaszłyki mielone na patykach >