ßßß
Kilka piersi z kurczaka( w zależności ile potrzebujemy szaszłyków)Na marynatę:2-3 łyżki miodu4 łyżki oleju3 łyżki wody2 łyżeczki sosu sojowego1 ząbek czosnku½ łyżeczki soli1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrejWykonanie:Piersi kurczaka tniemy na długie wąskie paski, wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy razem ze soba. Dodajemy do miski z paskami kurczaka, mieszamy i odstawiamy do marynowania na noc.Nakłuwamy na patyczki do szaszłyka w sposób pofalowany, smażymy na patelni z dodatkiem oleju aż do rumianego koloru , na nie za dużym ogniu aby nie wysuszyć mięsa.
Grecki dip Tatziki :1 duży jogurt bałkański lub grecki ( ma być gęsty)1 cały zielony ogórek1 łyżka suszonej miętysól,pieprz2-3 ząbki czosnku
Ogórek ( może być ze skórką lub bez) zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć nadmiar wody, której jest w ogórku bardzo dużo. Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz suszoną miętę ( którą miażdżymy bez problemu w ręku na sypki proszek) Całość mieszamy, chłodzimy w lodówce.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Szybka sałatka z szynką i szparagamiSzaszłyki mielone na patykach >