ßßß Cookit - przepis na Małe szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej

Małe szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej

nazwa

Wykonanie

< Szybka sałatka z szynką i szparagami
Szaszłyki mielone na patykach >
Małe szaszłyki z kurczaka w marynacie miodowej
Szaszłyczki z kurczaka w marynacie miodowej są bardzo popularne w krajach Azjatyckich na tak zwanych Street- Food , czyli w sprzedaży ulicznej, gdzie można kupić podobne szaszłyki z grila. Proponuję podawać je z jakimś sosem lub dipem. Do tych szaszłyczków zrobiłam czosnkowy dip „Tatziki”( kuchnia grecka) na bazie greckiego jogurtu, suszonej mięty i tartego ogórka. Takie szaszłyczki podaje się jako przekąskę na imprezach, u mnie była to impreza Sylwestrowa.
Kilka piersi z kurczaka
( w zależności ile potrzebujemy szaszłyków)
Na marynatę:
2-3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
3 łyżki wody
2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
Wykonanie:
Piersi kurczaka tniemy na długie wąskie paski, wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy razem ze soba. Dodajemy do miski z paskami kurczaka, mieszamy i odstawiamy do marynowania na noc.
Nakłuwamy na patyczki do szaszłyka w sposób pofalowany, smażymy na patelni z dodatkiem oleju aż do rumianego koloru , na nie za dużym ogniu aby nie wysuszyć mięsa.
Grecki dip Tatziki :
1 duży jogurt bałkański lub grecki ( ma być gęsty)
1 cały zielony ogórek
1 łyżka suszonej mięty
sól,pieprz
2-3 ząbki czosnku
Ogórek ( może być ze skórką lub bez) zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć nadmiar wody, której jest w ogórku bardzo dużo. Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz suszoną miętę ( którą miażdżymy bez problemu w ręku na sypki proszek) Całość mieszamy, chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Szybka sałatka z szynką i szparagami
Szaszłyki mielone na patykach >
Źródło:http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/male-szaszlyki-z-kurczaka-w-marynacie-miodowej