Wykonanie
Polędwiczki to bardzo delikatne
mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy
mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie
miód,
czosnek i
jogurt może być tak pyszne!
Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-)
400g polędwiczek wieprzowych1
kostka rosołowa1,5 łyżki
miodu100ml
wody100ml
jogurtu2 ząbki
czosnkuszczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta
słodkiej papryki1.
Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej
wody rozpuszczamy
kostkę rosołową, następnie dodajemy
miód.
Czosnek wyciskamy, dodajemy
jogurt i
przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy
polędwiczki, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h.
2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę
oleju.
Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości.
3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z
sałatką.