Wykonanie
Pogoda nie zachęca do przesiadywania na świeżym powietrzu, ale przecież sezon grillowy już się rozpoczął i jeszcze potrwa. Dlatego trzeba zbierać pomysły i gdy w końcu aura dopisze nie będzie kłopotów z grillowym menu ;)Ja postanowiłam zrobić szaszłyki z
kurczaka, ponieważ są efektowniejsze niż standardowa pierś z grilla. Ponadto patyczki są świetne, jeśli chcemy przekręcić nasze
mięso.Szaszłyki z
kurczakaSkładniki:jedna podwójna
pierś z kurczakaoliwapapryka słodka,
papryka ostra,
sól,
czosnek,
cukier,
pieprzPierś kroimy w długie paski.Do
oliwy wsypujemy około po pół łyżeczki każdej z przypraw i wciskamy ząbek
czosnku.Nacieramy
mięso marynatą i nabijamy na patyczki do szaszłyków ("zygzakiem").Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 8 minut z każdej strony.Podajemy z pieczonymi
ziemniakami i sosem...Tzazikikubeczek
jogurtu naturalnego/greckiego
ogórek (długi)ząbek
czosnkusól,
pieprzOgórek myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy nadmiar soku.Do
jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę, lub starty na najmniejszych oczkach, ząbek
czosnku, odciśniętego
ogórka. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!