ßßß Cookit - przepis na Skórka z cytryny/aromat cytrynowy (opcjonalnie)

Skórka z cytryny/aromat cytrynowy (opcjonalnie)

nazwa

Wykonanie

Może wszystkim się wydawać, ze na co dzień stołuję się w cukierni i ciasto zajadam ciastkiem. Otóż nie. Wbrew pozorom staram się jeść zdrowo i an wiele rzeczy uznawanych przez większość za normalne mam alergię. Nie jem mięsa, nie piję soczków, kolorowych napojów, coca coli... i nawet mi tego nie brakuje. Polecam taką zmianę nawyków, zaręczam, że nawet przez moment nie zatęsknicie. Ponadto w żołądku mi się przewraca gdy jem coś tłustego, dlatego placki - nieplacki piekę jak już w piekarniku a nie smażę na patelni. Super sprawa. No właśnie i kolejna sprawa... praktycznie nie używam cukru. U mnie na talerzy słodkie są owoce, mleko, cynamon i rodzynki (de facto też owoce, tyle, że suszone), słodzików nie używam po prostu psują smak jedzenia, nie wiem kto je wymyślił i jakim cudem ludzie je kupują... Niemniej ja tam jadam na słodko i paradoksu w tym nie ma.
Ostatnio zrobiłam sernik i mimo chronicznego barku czasu postanowiłam się nim z Wami podzielić. Dla równowagi dla tłustych pączków i faworków. Tak na marginesie - jako wzorowa hipokrytka te też zamierzam smażyć. Myk jest taki, że do przygotowania ciasta użyłam produktów zawierających możliwie jak najmniej tłuszczu, chemii i zrezygnowałam ze sztucznego dosładzania bazując na fruktozie zawartej w owocach. Sernik jest przeraźliwie niesłodki po pierwszym kęsie i to jest jego największy plus. Będąc na diecie cukru powinno się unikać nie dlatego, że ma on około 400 kalorii w stu gramach (czyli 5 łyżkach), a dlatego,z e napędza apetyt, zwłaszcza na słodkie. Reasumując - nie kontrolujemy tego co jemy i w efekcie pochłaniamy więcej niż tego potrzebuje nasz organizm, co się odkłada tu i tam, a my czujemy się źle we własnym ciele do czego za wszelką cenę dopuścić nie można. dodatkowo biały ser to solidna porcja białka, które syci. Płatki mimo, że niby są kaloryczne to dobrze przeczyszczają, jeżeli chcecie koniecznie przygotować sernik w wersji bezglutenowej to zamiast owsianych użyć można np ryżowych czy jaglanych (jak tu). Myślę, ze podając sernik osobom wymagającym więcej słodyczy na talerzu warto podać ten sernik z sosem owocowym, syropem, polewą czekoladową, karmelową, albo najprościej - > z masłem orzechowym albo kremem czekoladowym, który idealnie będzie pasował do bananów.
Spód:
10 dag jogurtu light (42)
1 szklanka płatków owsianych (403)
½ łyżeczki cynamonu(opcjonalnie)
2 łyżki siemienia lnianego (106)
1 żółtko (63)
Płatki zalewamy jogurtem i ostawiamy na chwilę. Żółtko łączymy z siemieniem lnianym (jeżeli mamy możliwość, możemy je zmielić) i mieszamy z płatkami, całość doprawiamy cynamonem. tortownicę smarujemy margaryną (silikonowej nie trzeba) i rozsmarowujemy spód, który powinien mieć konsystencję gęstej pasty.
Masa:
2 białka (34)
1 żółtko (63)
3 banany (300)
40 dag sera białego chudego (364)
40 dag jogurtu light (168)
10 dag rodzynków (305)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (86)
Białka i żółtko ubijamy mikserem. Dodajemy zmielony lub przepuszczony przez praskę biały ser, jogurt i zblendowane banany. Jak to moja koleżanka powiedziała - najlepsze są te w ''czarne kropeczki''. Są najsłodsze, cukry zdążyły się w nich rozłożyć do postaci cukrów prostych, które charakteryzują się słodyczą. Rodzynki zalewamy gorącą wodą a następnie odsączamy - dodajemy wraz z przesianą mąką i cytryną do masy serowej. Masę wylewamy na owsiany spód. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez mniej więcej 45 minut. Studzimy w piekarniku.
TOTAL=1934kcal
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,345565438,title,Sernik-light-na-przekor-karnawalowi,index.html