Wykonanie
Od dawna chodziły za mną batoniki owsiane i kiedy wreszcie je zrobiłam, żałowałam, że nie przygotowałam ich wcześniej - są przepyszne! :)
Składniki:2
banany,2 łyżki
jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,łyżeczka
cynamonu,opakowanie
płatków owsianych/żytnich - wedle uznania. Ja użyłam paczkę mieszanki
płatków owsianych i żytnich z
rodzynkami.dodatki - użyłam
suszoną żurawinę,
orzechy nerkowca i kandyzowaną skórkę
pomarańczy. Możecie śmiało dorzucić inne
suszone owoce,
siemię lniane czy kawałki
czekolady (w wersji light - gorzkiej :).
Banany obieramy ze skórki i za pomocą widelca rozdrabniamy. Dodajemy
jogurt,
cynamon i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wrzucamy
płatki i pokrojone wcześniej dodatki i dokładnie wszystko mieszamy. Proponuję ubrudzić troszkę ręce i 'wyrobić wszystko' ręcznie.Masę układamy na blaszce i formujemy prostokąt/kwadrat, o grubości około 1 , 5-2 cm. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Możecie śmiało dodać
miodu, jeszcze lepiej połączy wszystkie składniki. Uważajcie jednak podczas pieczenia -
miód lubi się przypalać. :)Myślę, że jest to fajna alternatywa zdrowej przekąski, idealna do
kawy czy na uczelnię. Ja na część kawałków nałożyłam rozpuszczonej
mlecznej czekolady - są również obłędne. :)