ßßß Cookit - przepis na 68. Batoniki owsiane light

68. Batoniki owsiane light

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziły za mną batoniki owsiane i kiedy wreszcie je zrobiłam, żałowałam, że nie przygotowałam ich wcześniej - są przepyszne! :)
Składniki:
2 banany,
2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,
łyżeczka cynamonu,
opakowanie płatków owsianych/żytnich - wedle uznania. Ja użyłam paczkę mieszanki płatków owsianych i żytnich z rodzynkami.
dodatki - użyłam suszoną żurawinę, orzechy nerkowca i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Możecie śmiało dorzucić inne suszone owoce, siemię lniane czy kawałki czekolady (w wersji light - gorzkiej :).
Banany obieramy ze skórki i za pomocą widelca rozdrabniamy. Dodajemy jogurt, cynamon i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wrzucamy płatki i pokrojone wcześniej dodatki i dokładnie wszystko mieszamy. Proponuję ubrudzić troszkę ręce i 'wyrobić wszystko' ręcznie.
Masę układamy na blaszce i formujemy prostokąt/kwadrat, o grubości około 1 , 5-2 cm. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.
Możecie śmiało dodać miodu, jeszcze lepiej połączy wszystkie składniki. Uważajcie jednak podczas pieczenia - miód lubi się przypalać. :)
Myślę, że jest to fajna alternatywa zdrowej przekąski, idealna do kawy czy na uczelnię. Ja na część kawałków nałożyłam rozpuszczonej mlecznej czekolady - są również obłędne. :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/02/batoniki-owsiane-light.html