ßßß
Biszkopt:6 jajek150g mielonych migdałów2 łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki oleju słonecznikowegoBiałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę a następnie dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zmielone migdały i delikatnie mieszając wsypujemy do jajek. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 185 stopniach przez 35-40 minut. Gdy wystygnie, przekrawamy go na pół.
Nadzienie 1 warstwa:3 jabłka, obrane1-2łyżki cukrupół łyżeczki cynamonułyżeczka galaretki cytrynowejJabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, doprawiamy cukrem i cynamonem. Prażymy na patelni aż jabłka nieco zmiękną i dla pewności i oraz smaku dodajemy odrobinę galaretki. Wykładamy na biszkopt. Jeżeli jabłka są niewystarczająco kwaskowate, możemy dodać szczyptę kwasku cytrynowego, jednak lepiej jest po prostu wybierać odmiany kwaśniejsze, których niestety jest coraz mniej w polskich sklepach.
Nadzienie 2 warstwa:200ml śmietanki kremówki300g sera białego sernikowegoduże opakowanie cukru wanilinowego lub dwa mniejszepłaska łyżka żelatyny3 łyżki wodyŚmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy, aby się rozpuściła. Łączymy z resztą masy (bezpieczniej jest najpierw kilka łyżek wymieszać z żelatyną, a dopiero później wlać ją do reszty).
Dekoracja:300ml śmietanki kremówki2 łyżki cukrułyżeczka żelatyny2 łyżki wody50g mielonych migdałówłyżka galaretki cytrynowej100ml gorącej wodyGalaretkę rozpuszczamy gorącej wodzie. Rozlewamy do większego pojemniczka, tak będzie się ją lepiej kroiło gdy stężeje. Mi część galaretki jeszcze została. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy żelatynę tak jak w przypadku powyższej masy. Przekładamy część do szprycy, a resztą pokrywamy boki i wierzch tortu. Migdały prażymy i ozdabiamy nimi tort (omijamy brzegi, aby rozetki lepiej się trzymały). Dekorujemy rozetkami. Galaretkę tniemy w kosteczkę i układamy na rozetkach.