ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Ok, obiecałam sobie, że dzisiaj będzie coś ambitniejszego. No to będzie tort. Trochę stary, bo jeszcze kwietniowy, ale myśl, że to już moment, aby się nim pochwalić. Ozdobiony skromnie, delikatnie, choć nie minimalistycznie, na wzór tego co jest w środku. Od siebie mogę dodać, że naprawdę smaczny. Zbliża się weekend, może okaże się to trafiony pomysł na ciasto na niedziele, a może na jakieś święto?
Biszkopt:
6 jajek
150g mielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju słonecznikowego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę a następnie dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zmielone migdały i delikatnie mieszając wsypujemy do jajek. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w 185 stopniach przez 35-40 minut. Gdy wystygnie, przekrawamy go na pół.
Nadzienie 1 warstwa:
3 jabłka, obrane
1-2łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, doprawiamy cukrem i cynamonem. Prażymy na patelni aż jabłka nieco zmiękną i dla pewności i oraz smaku dodajemy odrobinę galaretki. Wykładamy na biszkopt. Jeżeli jabłka są niewystarczająco kwaskowate, możemy dodać szczyptę kwasku cytrynowego, jednak lepiej jest po prostu wybierać odmiany kwaśniejsze, których niestety jest coraz mniej w polskich sklepach.
Nadzienie 2 warstwa:
200ml śmietanki kremówki
300g sera białego sernikowego
duże opakowanie cukru wanilinowego lub dwa mniejsze
płaska łyżka żelatyny
3 łyżki wody
Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy ser. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i podgrzewamy, aby się rozpuściła. Łączymy z resztą masy (bezpieczniej jest najpierw kilka łyżek wymieszać z żelatyną, a dopiero później wlać ją do reszty).
Dekoracja:
300ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
50g mielonych migdałów
łyżka galaretki cytrynowej
100ml gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy gorącej wodzie. Rozlewamy do większego pojemniczka, tak będzie się ją lepiej kroiło gdy stężeje. Mi część galaretki jeszcze została. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy żelatynę tak jak w przypadku powyższej masy. Przekładamy część do szprycy, a resztą pokrywamy boki i wierzch tortu. Migdały prażymy i ozdabiamy nimi tort (omijamy brzegi, aby rozetki lepiej się trzymały). Dekorujemy rozetkami. Galaretkę tniemy w kosteczkę i układamy na rozetkach.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341791916,title,Tort-migdalowo-jablkowy,index.html