ßßß
Składniki:BISZKOPT4 duże jajka100g mąki pszennej75g cukruMASA JABŁKOWA1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)2 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynyWARSTWA ŚMIETANKOWA150ml śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik nagrzać do 175 stopni- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki pozostawiając wolne- białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku partiach cukier- do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując- mąkę przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika- biszkopt piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka (podczas pieczenia nie uchylać drzwiczek, stan upieczenia można sprawdzić, gdy do końca pozostało 5-10 minut)- po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, studzić w formie, gdy ostygnie, odkroić od brzegów tortownicy, wyjąć i zdjąć papier ze spodu- ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blatyMASA JABŁKOWA- jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcedzić na sitku tak, by uzyskać co najmniej 150ml soku (jeśli jest go za mało, można dolać wodę lub wykorzystać dodatkowy sok jabłkowy)- jabłka przełożyć do rondelka, dusić przez kilka minut, w trakcie gotowania dodać cukier i cynamon (jeśli jabłka są kwaśne, można dodać więcej cukru lub zrobić to do smaku), gorące jabłka zdjąć z palnika- żelatynę rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się żelatyny- żelatynę wlać do gorących jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia
PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- do przełożenia biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru- jeden blat biszkoptowy zamknąć w obręczy tortownicy, nasączyć go sokiem jabłkowym (ja smaruję pędzelkiem)- na biszkopt wyłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać- przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć sokiem, wyłożyć pozostałe jabłka- ostatni blat nasączyć resztą soku, przykryć nim jabłka, docisnąć- przełożony biszkopt schłodzić w lodówce do stężenia masy jabłkowejWARSTWA ŚMIETANKOWA- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej
Jabłecznik z bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów.Jeśli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą śmietaną rozpływa się w ustach.