Wykonanie
Szarlotka, która jest najlepsza na upały :). Schłodzona smakuje najlepiej -
mus jabłkowy i
bita śmietana na cieście
biszkoptowym. Choć to zupełnie nie moje klimaty, nie mój smak i chyba nic nie sprawi, bym kiedyś polubiła takie ciasta - to wszystkim oprócz mnie smakowało, choć w różnym stopniu ;). Bo czasem dla odmiany piekę ciasta nie tylko według swojego gustu ... :)Składniki na
biszkopt (zmienione proporcje tego
biszkoptu):2
jajka1/3 szklanki
cukru50 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Składniki na
mus jabłkowy:1 kg
jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)1/4 szklanki
wodycukier - do smaku20 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej
wodyJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać
wodę, wsypać
cukier. Gotować
jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną
żelatynę (może być ciepła, zarówno
woda z
żelatyną, jak i masa
jabłkowa). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na
biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w
biszkopt.Składniki na masę z
bitej śmietany:500 ml
śmietany kremówki (w UK najlepiej - whipping cream)15 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance
wody2 łyżki
cukru pudruBitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać
cukier. Dodać lekko ciepłą
żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty
mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* zamiast
żelatyny do masy
jabłkowej można dodać 1
galaretkę cytrynową (dodajemy do
jabłek sypką
galaretkę i mieszamy), smak bedzie wyraźniejszy;**
biszkopt można wcześniej nasączyć, by nie był suchy*** szarlotka podobno świetne smakuje polana
czekoladą (można z niej zrobić na szarlotce esy - floresy, będzie wyglądać zjawiskowo ;)