ßßß
Biszkopt:5 jajek3/4 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanejMus jabłkowy :duży słoik musu jabłkowego(albo 1,5 kg jabłek, cukier do smaku)20 gram żelatynyłyżeczka soku z cytrynyBita śmietana :300 ml śmietanki kremówki1/3 szklanki cukru pudru2 płaskie łyżeczki żelatynyPrzygotować biszkopt:Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Wykładamy ciasto do formy z wyłożonym przez papier dnem.Pieczemy w temp.160st.C przez ok.30-40min.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Ostudzić, zdjąć papier, przekroić na 2 blaty.Gotowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzać (albo pokrojone na kawałki jabłka dusić z cukrem w garnku do miękkości i zmiksować) dodać żelatynę.Mieszać przez kilka minut aż żelatyna się rozpuści i zostawić do ostudzenia.Przełożyć pierwszy blat do tortownicy (razem z rantem).Wyłożyć mus jabłkowy i docisnąć go drugim blatem, włożyć do lodówki.Żelatynę do śmietanki rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.Ubić śmietankę razem z cukrem na bitą śmietaną, dodawać stopniowo żelatynę.Bitą śmietaną przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.Przed podaniem ozdobić np. czekoladą.