ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 03 grudnia 2013 r. Jak już wcześniej wspomniałam, nie jestem fanką tradycyjnych szarlotek . Może dlatego ciągle poszukuję zmieniam, w końcu wymyślam coś odmiennego. Efektem tych zabiegów jest dzisiejszy torcik jabłeczny. Bazę stanowią trzy warstwy biszkoptowe, przełożone waniliowym musem jabłkowym, otulone bitą śmietaną z dodatkiem karmelu, przyprószone prażonymi orzechami brazylijskimi. Torcik jest całkiem prosty w wykonaniu, dodałam bitą śmietanę, karmel i orzechybrazylijskie, bo to są smaki, które mnie nigdy nie zawodzą, tak było i tym razem. Uzyskałam smaczną i pyszną delicję, można by powiedzieć wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju:-)Torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 01 grudnia . Pyszny torcik jabłeczny z bitą śmietaną i karmelem! Jabłka karmel i bita śmietana to jest cudowny ożenek smaków, któremu trudno się oprzeć. Takiego deseru nie można przegapić:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Biszkopt:jajka : 5domowy cukier waniliowy : 3/4 szklankimąka pszenna (użyłam tortowej): 3/4 szklankimąka ziemniaczana : 1/4 szklankiMus jabłkowy:waniliowy mus jabłkowy : 1 litr lub: jabłka : 1 i 1/2 kg cukier : do smakużelatyna : 20 gsok z cytryny : 1 łyżeczkaBita śmietana:śmietanka kremówka : 300 mlcukier puder : 1/3 szklankiżelatyna : 2 płaskie łyżeczkikarmel : 1 puszkaorzechy brazylijskie : 80 gPrzygotowanie:Biszkopt:białka oddzielam od żółtek ubijam mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier dalej ubijając dodaję po kolei żółtka, nadal ubijającmąki mieszam, przesiewam przez sitko i delikatnie dodaję do masywykładam ciasto do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posmarowanym tłuszczem i przysypanym mąkąpiekę w temperaturze 160oC przez 30-40 minutgorące ciasto wyjmuję z piekarnika przewracam dnem do góry (w celu wyrównania) i studzękroję na trzy blaty i nasączam sokiem z cytrynyMus jabłkowywaniliowy mus jabłkowy z sokiem cytrynowym podgrzewam (albo pokrojone na kawałki jabłka duszę z cukrem w garnku do miękkości i miksuję) dodaję żelatynę mieszam przez kilka minut, aż żelatyna się rozpuści i zostawiam do ostudzeniaprzekładam pierwszy blat do tortownicy razem z obręczą, powierzchnię smaruję karmelem, na który nanoszę połowę musu jabłkowegodociskam go drugim blatem na który nanoszę resztę musu jabłkowegodociskam trzecim blatem wkładam do lodówki w między czasie prażę i kroję na drobno orzechyBita śmietanażelatynę do śmietanki rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wodyubijam kremówkę razem z cukrem na sztywnostopniowo dodaję żelatynębitą śmietaną smaruję boki i wierzch torcika, zdobię karmelem i przysypuję orzechamiciasto wstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc, pozwalając smakom stopić się ze sobą


Smacznego!