Wykonanie
Lista składników[n]
Biszkopt 4
jajka 1 szklanka
cukru 2,5 łyżki
mąki pszennej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia [n] Masa z
jabłek 2 kg
jabłek, kwaśne 2
galaretki cytrynowe 1 i 1/2 szklanki
wody cukier do smaku [n] Masa ze
śmietany 500 ml
śmietany kremówki 2 łyżki
cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki
żelatynyJabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić
jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne.

Zaczynamy od
biszkoptu –
białka ubić na sztywną pianę. Jak już
białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli
cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym
żółtku.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać po łyżce składniki suche i mieszać już bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Pieczenie
biszkoptu – Nagrzać piekarnik do 150 C i włożyć blaszkę następnie zwiększyć do 180 C. Piec 25-30 minut. Musicie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.

Wykonanie masy
jabłkowej –
jabłka obrać i drobno pokroić. Do garnka wrzucić
jabłka, smażyć aż
jabłka się prawie rozgotują. Fajnie jak zostaną jeszcze wyczuwalne kawałki
jabłek. Gdyby
jabłka nie były zbyt kwaśne to wlać
sok z cytryny.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać i wlać do
jabłek. Odstawić aż masa zacznie gęstnieć. Taką masę wylać na
biszkopt i wstawić do lodówki. Masa musi całkowicie zgęstnieć.Wykonanie masy ze
śmietaną –
żelatynę zalać odrobiną zimnej
wody. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie wlać około 1/4 szklanki wrzącej
wody i dokładnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie.
Śmietanę ubić dodać
cukier i wymieszać. Wlać lekko gęstniejącą
żelatynę i szybko wymieszać.
Śmietanę rozłożyć na
masie z
jabłkami.Odstawić żeby stężało.Ciasto pycha polecam.