Wykonanie
Ciasto z
jabłkami i
bitą śmietaną zawsze szybko znika z talerzy,wystarczy że się
śmietana zsiądzie i już jest krojone.Delikatny
biszkopt,na to
jabłka z
galaretką i puszysta
śmietana.Polecam :)
SKŁADNIKI:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCałe
jaja ubijamy mikserem z
cukrem na puszystą pianę,dodajemy
olej,
mąki i proszek.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35 minut w 160-170 *C.Przestygnięty
biszkopt przekrawamy na wzdłuż na dwie połówki.
JABŁKA :1 kg
jabłek startych na tarce jarzynowej1 i 1/2
galaretki cytrynowej4 łyżki
cukruJabłka zagotowujemy z
cukrem,puszczą jeszcze trochę soku ale on się zredukuje,wsypujemy suche
galaretki,gotujemy na małym ogniu mieszając,aż
galaretki się rozpuszczą.Czekamy aż
jabłka przestygną,wkładamy do lodówki na 20-30 minut,masa zacznie szybko teżec.
ŚMIETANA :250 ml
śmietany 30 %1/2
galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciapłej
wody1 łyżka
cukruZimną
śmietanę ubijamy mikserem z
cukrem na puch,wlewamy tężejącą już
galaretkę.Dokładnie mieszamy.Na pierwszy
biszkopt kładziemy
jabłka,przykrywamy go drugim
biszkoptem a na wierzch
bita śmietana.Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aż
galaretki stężeją.Smacznego!