Wykonanie
Mimo mrozów dziś orzeźwiająca szarlotka z
bitą śmietaną, najlepiej smakuje podana schłodzona. Nie ma konsekwencji w kwestii
pory roku na moim blogu:) Przepis podpatrzony u Dorotuś .Składniki na
biszkopt:2
jajka (osobno
białka i
żółtka)1/3 szklanki
cukru50 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejUbić sztywną pianę z
białek, pod koniec dodać
cukier. Dodawać kolejno po jednym
żółtku, dalej miksując. Połączyć z
mąką (zrobiłam to również mikserem na mniejszych obrotach). Upiec w tortownicy (natłuszczonej) w temp. 170st. C przez około 25min, do suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić w blaszce na podłogę (z wysokości około 60cm). Wstawić ponownie do piekarnika i studzić w z uchylonymi drzwiczkami.Składniki na mus:1 kg
jabłek (80 dag po obraniu)1/4 szklanki
wodycukier - do smaku1 op.
galaretki cytrynowejJabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Smażyć
jabłka z
wodą do momentu gdy zaczną się rozpadać. Posłodzić do smaku (jednak nie można przesadzać gdyż
galaretka też jest słodka). Jeszcze ciepłe
jabłka zmiksować na mus, dodać
galaretkę (musi być ciepłe by
galaretka się rozpuściła). Ostudzić mus i nałożyć na
biszkopt.Składniki na warstwę
śmietany:500 ml
śmietany 30%15 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance
wody2 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem, połączyć z
żelatyną. Przełożyć na warstwę schłodzonego
musu jabłkowego i schłodzić najlepiej przez całą noc.Smacznego:)