ßßß Cookit - przepis na Mąkę przesiewamy.

Mąkę przesiewamy.

nazwa

Wykonanie

Piernik, który można jeść zaraz po przygotowaniu. Przełożony dżemem i kremem migdałowym u mnie w wersji niesłodkiej co sprawia, że całość nie jest przesłodzona. Bardzo smaczny a polewa czekoladowa dopełnia całości. Na pewno nie pożałujecie :) Przepis z bloga Dine&Dash .
Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła ( 125 g )
2 jaja
3 łyżki gęstego dżemu z czerwonej porzeczki ( użyłam dżemu z czerwonej porzeczki z korzennymi przyprawam i )lub innego ( w oryginale powideł śliwkowych )
2 łyżki miodu ( dałam melasę )
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Masło wkładamy do rondla. Na niewielkim gazie podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy powidła, miód i przyprawy. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy aż dobrze się połączy z resztą składników.
Ciasto przelewamy do keksówki o długości 26 cm, pieczemy w 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Krem migdałowy :
Podaje 2 sposoby przygotowania. Ja robiłam z kremówką bez cukru, natomiast w oryginale są tylko migdały z cukrem. Wybór należy do Was. Ja swojego kremu nie zmiksowałam na całkiem gładki ale nam to nie przeszkadzało. Natomiast jeśli chcecie całkiem gładki krem przygotujcie się na wielokrotne mielenie migdałów w odstępach czasowych,żeby nie zajechać blendera czy malaksera lub wczesniej zmielcie migdały.
szklanka migdałów
2 łyżki cukru ( moja mało słodka wersja masy zamiast cukru 1/2 szklanki kremówki )
Ponad to :
dżem porzeczkowy gęsty ( lub inny ) do przełożenia lub powidła śliwkowe
tabliczka czekolady ( mleczna, ciemna, gorzka - jaką lubicie )
1/2 szklanki kremówki
Ostudzony piernik przecinamy na 3 części. Na pierwszy blat rozsmarowujemy masę migdałową. Nakładamy 2 część ciasta i wierzch smarujemy dżemem, na dżem nakładamy ostatnią część ciasta.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z kremówką. Kiedy czekolada będzie lejąca i lśniąca polewamy nią ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/12/Piernik-z-dzemem-i-kremem-migdalowym.html