Wykonanie
Piernik, który można jeść zaraz po przygotowaniu. Przełożony
dżemem i kremem
migdałowym u mnie w wersji niesłodkiej co sprawia, że całość nie jest przesłodzona. Bardzo smaczny a
polewa czekoladowa dopełnia całości. Na pewno nie pożałujecie :) Przepis z bloga Dine&Dash .

Składniki :2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1/2 kostki
masła ( 125 g )2
jaja3 łyżki gęstego
dżemu z
czerwonej porzeczki ( użyłam
dżemu z
czerwonej porzeczki z
korzennymi przyprawam i )lub innego ( w oryginale
powideł śliwkowych )2 łyżki
miodu ( dałam melasę )2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowejMasło wkładamy do rondla. Na niewielkim gazie podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Dodajemy
cukier, mieszamy. Dodajemy powidła,
miód i
przyprawy. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy
sodę,
mleko i roztrzepane
jajka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo
mąkę, mieszamy aż dobrze się połączy z resztą składników.Ciasto przelewamy do keksówki o długości 26 cm, pieczemy w 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.Krem
migdałowy :Podaje 2 sposoby przygotowania. Ja robiłam z kremówką bez
cukru, natomiast w oryginale są tylko
migdały z
cukrem. Wybór należy do Was. Ja swojego kremu nie zmiksowałam na całkiem gładki ale nam to nie przeszkadzało. Natomiast jeśli chcecie całkiem gładki krem przygotujcie się na wielokrotne mielenie
migdałów w odstępach czasowych,żeby nie zajechać blendera czy malaksera lub wczesniej zmielcie
migdały.szklanka
migdałów2 łyżki
cukru ( moja mało słodka wersja masy zamiast
cukru 1/2 szklanki kremówki )Ponad to :
dżem porzeczkowy gęsty ( lub inny ) do przełożenia lub
powidła śliwkowetabliczka
czekolady (
mleczna, ciemna, gorzka - jaką lubicie )1/2 szklanki kremówkiOstudzony piernik przecinamy na 3 części. Na pierwszy blat rozsmarowujemy masę
migdałową. Nakładamy 2 część ciasta i wierzch smarujemy
dżemem, na
dżem nakładamy ostatnią część ciasta.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę razem z kremówką. Kiedy
czekolada będzie lejąca i lśniąca polewamy nią ciasto.Smacznego :)