ßßß Cookit - przepis na Piernik pulchny

Piernik pulchny

nazwa

Wykonanie

W sobotę usłyszałam w radio, że do świąt już tylko miesiąc. Dlatego po powrocie do domu zaczęłam trochę przeglądać przepisy i układać świąteczne menu. Na pierwszy rzut poszedł piernik. Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)
Ostatnio otrzymałam kilka wyróżnień w zabawie Liebster blog. Bardzo dziękuję tym wszystkim, którzy dostrzegają moją pracę i typują mnie do tak miłej nominacji.
Źródło: stary zeszyt
Składniki:
130 g masła
150 g cukru
szklanka mleka
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
3 jajka
2 łyżki przyprawy korzennej (ew.cynamon)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
W rondlu roztopić masło z cukrem, dodać miód i przyprawę korzenną. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, jajka i cały czas dokładnie mieszać. Na koniec przesiać mąkę wraz z sodą. Masę wylać do przygotowanej wcześniej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ciasto ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć powidłami lub innym dżemem. Przygotować ulubioną polewę i oblać piernik.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/11/Piernik-pulchny.html