Wykonanie
Przepis z opakowania
przyprawy do piernika Kamis.Robiłam ten piernik z zeszłym tygodniu... bardzo smaczny..im dłużej leży tym smaczniejszy..Dziś zrobię znów , ale z większej porcji..40 dkg
mąki1/2 szkl
mleka50 g
bakalii2 łyżki
powideł śliwkowych25 dkg
miodu2
jajka1/2 łyżeczki
sody20 g
cynamonu mielonego25 dkg
cukru25 g
masłaszczypta
soli1 op.
przyprawy do piernika (
przyprawy korzennej)
Mleko wlać do garnka, wsypać
cukier, dodać
miód i podgrzać. Gdy
cukier i
miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać
masło,
przyprawy i
sól. Po ostudzeniu wbić
jajka i ubić. Wsypać
mąkę z
sodą i dokładnie wymieszać. Dodać
bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji.Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1 , 5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni.Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Przepis dodaję do akcji: Wigilia. Festiwal Pierniczków.