ßßß Cookit - przepis na Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

nazwa

Wykonanie

Przepis z opakowania przyprawy do piernika Kamis.Robiłam ten piernik z zeszłym tygodniu... bardzo smaczny..im dłużej leży tym smaczniejszy..Dziś zrobię znów , ale z większej porcji..
40 dkg mąki
1/2 szkl mleka
50 g bakalii
2 łyżki powideł śliwkowych
25 dkg miodu
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
20 g cynamonu mielonego
25 dkg cukru
25 g masła
szczypta soli
1 op. przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji.
Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1 , 5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni.
Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Przepis dodaję do akcji: Wigilia. Festiwal Pierniczków.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/12/437-piernik-swiateczny.html