ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: nadziewane pierniczki dojrzewające

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: nadziewane pierniczki dojrzewające

nazwa

Wykonanie

Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jedliśmy. Niezwykle miękkie, pulchne, aromatyczne. Zrobiłam je z przepisu na piernik sześciotygodniowy. Na taki efekt warto poczekać, choć ciastka Świąt nie doczekały, zostało raptem kilka ze 120... Moje maleństwo objadało się nimi bez przerwy.
Uwaga: podaję przepis na całą porcję, ja niestety zrobiłam z połowy i wyszło mi 80 sztuk nadzianych i 40 zwykłych.
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki cukru
250 g masła
500 g miodu
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 6 tygodni.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jedną część ciasta w odstępach układać po łyżeczce marmolady. Przykryć drugim płatem ciasta i palcami dokładnie przyciskać miejsca wokół marmolady, żeby ciasto dobrze się skleiło. Foremka wycinać ciastka i piec około 15 minut w 180*C, wyjmować rumiane ale jeszcze miękkie. Odstawić na noc, żeby odmiękły i polać polewą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/najlepsze-pierniczki-jakie-kiedykolwiek.html