ßßß
Składniki :3 jajka1 szklanka cukru400 g miodu200 g masła3/4 kg mąki50 g posiekanych na drobno orzechów włoskich1/2 szklanki rodzynek32 g przyprawy korzennej do piernika1 pełna łyżeczka cynamonu1/2 szklanki zimnego mleka1 łyżeczka sody oczyszczonejPrzełożenie:580 g powideł śliwkowych400 g masy marcepanowejPolewa:200 g czekolady gorzkiej50 g masłaSposób przygotowania:Do rondla przełożyć miód, masło oraz cukier, podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić.Mąkę wymieszać z cynamonem oraz z przyprawą korzenną. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.Do miski przelać przestudzoną masę miodowo - cukrową, dodać jajka oraz rozpuszczoną sodę z mlekiem. Powoli stopniowo dodawać mąkę z przyprawami, po czym wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać bakalie.Ciasto przełożyć do szklanego bądź emaliowanego naczynia, szczelnie owinąć folią spożywczą bądź ostatecznie aluminiową a następnie ściereczką, odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki bądź spiżarni na 3 tygodnie.Po 3 tygodniach wyjąć ciasto z lodówki (chwilę odczekać, aby się nieco ogrzało), następnie podzielić ciasto na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek wielkości blaszki, w której będzie pieczony. Ja użyłam formy o wymiarach 32 x 26 cm; wyłożyłam ją papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasta piernikowe wstawiać kolejno do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do momentu, aż wyraźnie się zarumienią.Upieczone ciasta odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie owinąć szczelnie ściereczką i ponownie odstawić na kolejne 5 dni, aż ciasto zmięknie.Przełożenie:Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt. Następnie nanieść ją na pierwszy placek i przykryć drugim.Na kolejny placek nałożyć powidła śliwkowe, po czym przykryć trzecim plackiem. Docisnąć, owinąć ściereczką i pozostawić w formie na 2 dni.Po dwóch daniach w zależności od wielkości formy ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały 2 bądź 3 pierniki.Polewa:Masło wraz z czekoladą połamaną na mniejsze fragmenty umieścić w rondlu, po czym podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Pierniki oblać polewą czekoladową, odstawić w chłodne miejsce, aż do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.