Wykonanie
12 Stycznia 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszny aromatyczny piernik staropolski oblany
polewą czekoladową. Kojarzy mi się ze świętami, choć przyznam szczerze, że w tym roku spóźniłam się nieco z jego wyrobem i upiekłam go na Nowy Rok. Nie sądziłam jednak, że będzie aż tak smaczny, długi czas oczekiwania na piernik został całkowicie zrekompensowany. Masę do piernika przygotowuje się na 3-4 tygodnie przed świętami, oczywiście piernik można upiec o dowolnej
porze roku, aby przypomnieć sobie nieco świąteczne smaki i aromaty.Piernik staropolski z masą marcepanową, powidłami śliwkowymi i
polewą czekoladowąSkładniki :3
jajka1 szklanka
cukru400 g
miodu200 g
masła3/4 kg
mąki50 g posiekanych na drobno
orzechów włoskich1/2 szklanki
rodzynek32 g
przyprawy korzennej do piernika1 pełna łyżeczka
cynamonu1/2 szklanki zimnego
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzełożenie:580 g
powideł śliwkowych400 g masy marcepanowejPolewa:200 g
czekolady gorzkiej50 g
masłaSposób przygotowania:Do rondla przełożyć
miód,
masło oraz
cukier, podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z
cynamonem oraz z
przyprawą korzenną.
Sodę rozpuścić w zimnym
mleku.Do miski przelać przestudzoną masę
miodowo -
cukrową, dodać
jajka oraz rozpuszczoną
sodę z
mlekiem. Powoli stopniowo dodawać
mąkę z
przyprawami, po czym wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać
bakalie.Ciasto przełożyć do szklanego bądź emaliowanego naczynia, szczelnie owinąć folią spożywczą bądź ostatecznie aluminiową a następnie ściereczką, odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki bądź spiżarni na 3 tygodnie.Po 3 tygodniach wyjąć ciasto z lodówki (chwilę odczekać, aby się nieco ogrzało), następnie podzielić ciasto na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek wielkości blaszki, w której będzie pieczony. Ja użyłam formy o wymiarach 32 x 26 cm; wyłożyłam ją papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasta piernikowe wstawiać kolejno do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do momentu, aż wyraźnie się zarumienią.Upieczone ciasta odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie owinąć szczelnie ściereczką i ponownie odstawić na kolejne 5 dni, aż ciasto zmięknie.Przełożenie:Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt. Następnie nanieść ją na pierwszy placek i przykryć drugim.Na kolejny placek nałożyć
powidła śliwkowe, po czym przykryć trzecim plackiem. Docisnąć, owinąć ściereczką i pozostawić w formie na 2 dni.Po dwóch daniach w zależności od wielkości formy ciasto przekroić wzdłuż tak, aby powstały 2 bądź 3 pierniki.Polewa:
Masło wraz z
czekoladą połamaną na mniejsze fragmenty umieścić w rondlu, po czym podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Pierniki oblać
polewą czekoladową, odstawić w chłodne miejsce, aż do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc.