Wykonanie
Na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik z
brzoskwiniami ale nie ma tam ani grama
sera chociaż spokojnie i nim można zastapić
jogurt.
Kakaowy spód rewelacyjnie komponuje się z masa
jogurtową, delikatną , puszystą do tego mus z
brzoskwiń i
kakaowe ciasto na wierzchu. Na pewno zadowoli każdego :) Świetne dla niespodziewanych gości bo chyba nie ma kogoś kto nie lubi takich połączeń a
brzoskwinie spokojnie można zastapić innymi
owocami. Dodatkowo surowe ciasto można zrobić dzień wcześniej, pozostawić w lodówce a
potem tylko użyć a reszta pójdzie już ekspreowo :)

Składniki na spód :300 g
mąki200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliłyżka
kakao2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Wszystkie składniki oprócz
śmietany umieszczamy w misce. Rozcieramy dłońmi jak przy robieniu kruszkonki a kiedy będzie wyglądało jak kruszonka dodajemy
śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie dość miękkie i spokojnie można wymieszać robotem, łyżką lub rękoma. Gotowe zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na noc lub od razu do zamrażalnika do momentu aż stwardnieje i będzie można zetrzeć na tarce.Połowę schłodzonego ciasta tarkujemy na dno blaszki ( drugą połowę chowamy do lodówki ) o wymiarach 21x21 cm. Ugniatamy rękoma i wałkujemy szklanką tak aby spód był równy. Całosć nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 165° przez 25 minut. Wyciągamy, odstawiamy do przestudzenia.Piekarnik podkręcamy do temp. 180°C a w czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy masę
jogurtową i
owoce.
Owoce :Do ciasta można użyć innych
owoców ale należy pamiętać aby dobrze je odsączyć z nadmiaru płynów/soków i nie mogą być to
owoce bardzo wodniste po zmksowaniu jak np. soczyste
gruszki )Duża puszka
brzoskwiń ( powinno być 7-8 połówek )
Owoce bardzo dobrze odsączamy z nadmiaru płynów. Najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem
spodu. Następnie miksujemy
brzoskwinie na gładkie puree. Odstawiamy.Składniki na masę
jogurtową :400 g gęstego
jogurtu greckiego lub tureckiego1
budyń waniliowy w proszku ( 40 g )2
jaja1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
cukru100 ml zimnej kremówki
Białka odzielamy od
żółtek. W jednej misce miksujemy
jogurt,
budyń,
cukier, ekstrakt i
żółtka. Krótko tylko do połaczenia składników. Osobno ubijamy
białka na sztywną pianę i osobno kremówkę również na sztywno.Do masy jogurtowej dodajemy partiami ubita kremówkę i delikatnie łyżką mieszamy. Następnie tak samo dodajemy ubite na sztywno
białka. Mieszamy do momentu aż całosć ładnie się połączy. Masę wylewamy na podpieczony spód.Na wierzchu układamy partiami i niedużymi porcjami mus
brzoskwiniowy najlepiej za pomocą szerokiej łyżki. Na górę tarkujemy na grubych oczkach pozostałą połowę ciasta
kakaowego. Dobrze jest ciast starkować na deskę i delikatnie ułożyć na musie.Pieczemy w 180ºC przez 45 minut.Smacznego :)

Przepis dołączam do konkursu organizowanego przez durszlak.pl W, którym do wygrania są ksiażki Dorotki Autorki bloga Moje wypieki.http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki