ßßß Cookit - przepis na Dyniowe precle

Dyniowe precle

nazwa

Wykonanie

Jedne z najlepszych bułeczek jakie do tej pory miałam okazję robić. Smaczne, mięciutkie, puszyste. Pod względem wielkości nie wyszły mi takie duże jak powinny bo ciasto cały czas mi sie kurczyło ale jednego możecie być pewni - są wyśmienite :) Przepis z topwithcinnamon.com .
Składniki : ( na 10-11 sztuk, robiłamz połowy porcji )
150 ml ciepłej wody
1 łyżka suszonych drożdży
50 g brązowego cukry light ( u mnie nie light ;) )
425 g mąki uniwersalnej + do podsypywania przy wyrabianiu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do dynii
2 łyżki neutralnego w smaku oleju ( użyłam rzepakowego )
185 ml puree z dyni
1 jajko
W małej misce mieszamy wodę, drozdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy na bok.
W tym czasie w innej misce mieszamy makę, pozostały cukier, przyprawę do dyni, sól. Łączymy zawartość obydwu misek, dodajemy puree z dyni, olej i jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne podsypując niewielką iloscią mąki. Wyrabianie powinno zajać 10 minut. Gotowe przekładami do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10-11 równych cześci i z każdej robimy długi cienki wałek ok 40 cm ( jak cienki to zależy od tego jak duże precle chcemy mieć ). Następie oba końce unosimy tworząc literę U i składamy na krzyż zlepiając po środku wałka tworząc tym samym precla. Dokładny filmik jak to zrobić jest TUTAJ .
Do zanurzania :
250 ml gorącej wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie wymienione wyrzej składniki mieszamy. wlewamy do płytkiej miseczki/talerzyka. Każdego uformowanego precla zanurzamy w tej wodzie i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ja bałam się,ze moje precle się rozpadną więc nie zanurzałam ich tylko posmarowałam za pomocą pędzla i pozostawiamy do momentu nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Wkładamy precle i pieczemy 7-10 minut aż się zezłocą. W połowie czasu obracamy je o 180°, żeby równomierni się upiekły.
Do smarowania :
55 g masła
1 łyżka przyprawy do dyni
65 g cukru
Masło rozpuszczamy na srednim ogniu i smażymy aż na dnie powstanie brązowy osad. Ściągamy z gazu, dodajemy cukier i przyprawy. Następnie za pomoca pędzla smarujemy nim każdy precel.
Lukier serowo-kawowy :
50 g cukru pudru
2 łyżki kremowego serka
mocna kawa (ilość według uznania ale nie powinno się dać więcej jak 2 łyżki płynnej,żeby lukier nie był zbyt lejący. Myślę,że najlepiej było by dodać kawy rozpuszalnej w proszku - ilość do smaku ) ( pominęłam )
posiekane orzechy do dekoracji : pekan, włoskie ( opcjinalnie, pominęłam )
Wszystkie składniki oprócz orzechów mieszamy na jednolitą masę. Polewamy precle. Posypujemy orzechami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/10/Dyniowe-precle.html