Wykonanie
Jedne z najlepszych bułeczek jakie do tej
pory miałam okazję robić. Smaczne, mięciutkie, puszyste. Pod względem wielkości nie wyszły mi takie duże jak powinny bo ciasto cały czas mi sie kurczyło ale jednego możecie być pewni - są wyśmienite :) Przepis z topwithcinnamon.com .

Składniki : ( na 10-11 sztuk, robiłamz połowy porcji )150 ml ciepłej
wody1 łyżka
suszonych drożdży50 g brązowego
cukry light ( u mnie nie light ;) )425 g
mąki uniwersalnej + do podsypywania przy wyrabianiu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
przyprawy do
dynii2 łyżki neutralnego w smaku
oleju ( użyłam rzepakowego )185 ml puree z dyni1
jajkoW małej misce mieszamy
wodę,
drozdże i łyżeczkę
cukru, mieszamy, odstawiamy na bok.W tym czasie w innej misce mieszamy
makę, pozostały
cukier,
przyprawę do dyni,
sól. Łączymy zawartość obydwu misek, dodajemy puree z dyni,
olej i
jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne podsypując niewielką iloscią
mąki. Wyrabianie powinno zajać 10 minut. Gotowe przekładami do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10-11 równych cześci i z każdej robimy długi cienki wałek ok 40 cm ( jak cienki to zależy od tego jak duże precle chcemy
mieć ). Następie oba końce unosimy tworząc literę U i składamy na krzyż zlepiając po środku wałka tworząc tym samym precla. Dokładny filmik jak to zrobić jest TUTAJ .Do zanurzania :250 ml gorącej
wody2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie wymienione wyrzej składniki mieszamy. wlewamy do płytkiej miseczki/talerzyka. Każdego uformowanego precla zanurzamy w tej wodzie i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ja bałam się,ze moje precle się rozpadną więc nie zanurzałam ich tylko posmarowałam za pomocą pędzla i pozostawiamy do momentu nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Wkładamy precle i pieczemy 7-10 minut aż się zezłocą. W połowie czasu obracamy je o 180°, żeby równomierni się upiekły.Do smarowania :55 g
masła1 łyżka
przyprawy do dyni65 g
cukruMasło rozpuszczamy na srednim ogniu i smażymy aż na dnie powstanie brązowy osad. Ściągamy z gazu, dodajemy
cukier i
przyprawy. Następnie za pomoca pędzla smarujemy nim każdy
precel.
Lukier serowo-
kawowy :50 g
cukru pudru2 łyżki kremowego
serkamocna
kawa (ilość według uznania ale nie powinno się dać więcej jak 2 łyżki płynnej,żeby
lukier nie był zbyt lejący. Myślę,że najlepiej było by dodać
kawy rozpuszalnej w proszku - ilość do smaku ) ( pominęłam )posiekane
orzechy do dekoracji : pekan, włoskie ( opcjinalnie, pominęłam )Wszystkie składniki oprócz
orzechów mieszamy na jednolitą masę. Polewamy precle. Posypujemy
orzechami.Smacznego :)