ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Churros - Hiszpańskich wspomnień ciąg dalszy:)..

Od kuchni..Churros - Hiszpańskich wspomnień ciąg dalszy:)..

nazwa

Wykonanie

02 . 03.13
Kiedy jest tak szaro za oknem na poprawę nastroju myślę o wakacjach na Majorce. A żeby jeszcze bardziej urzeczywistnić te wspomnienia oglądam zdjęcia i przypomniało mi się, że na śniadanie był podawany hiszpański deser "churros", który był posypany cukrem pudrem. Troszkę je zmodyfikowałam bo zrobiłam z nich oponki, a zamiast cukru jest lukier. Wyszły pyszne! Nie jest to deser dietetyczny ale w końcu jedzenie jest dla duszy :)
Składniki:
200g mąki
100g masła
szklanka wody
szczypta soli
4 jaja
olej do smażenia
Wodę zagotować z masłem i solą w garnku, gdy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć ogień i dodać całą mąkę i zacząć energicznie mieszać. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka to znak, że jest już gotowe i trzeba zdjąć z ognia. Odczekać aż wystygnie, później zmiksować dodając kolejno jajka. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Ciasto wyciskać na pergamin posmarowany tłuszczem. Wielkość pączków wg. uznania. Aby pączki łatwiej schodziły z papieru polecam wyciąć kwadraty, na których leżą paczki i zsuwać je na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączać na papierowym ręczniku.
Lukier:
10 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżki soku z cytryny ( opcjonalnie)
Cukier utrzeć z wodą i sokiem. W przygotowanej masie maczać pączki i gotowe!
Pyszota :)
Opracowanie - Daria
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/hiszpanskich-wspomnien-ciag-dalszy.html