Wykonanie
02 . 03.13Kiedy jest tak szaro za oknem na poprawę nastroju myślę o wakacjach na Majorce. A żeby jeszcze bardziej urzeczywistnić te wspomnienia oglądam zdjęcia i przypomniało mi się, że na śniadanie był podawany hiszpański deser "churros", który był posypany
cukrem pudrem. Troszkę je zmodyfikowałam bo zrobiłam z nich oponki, a zamiast
cukru jest
lukier. Wyszły pyszne! Nie jest to deser dietetyczny ale w końcu jedzenie jest dla duszy :)Składniki:200g
mąki100g
masłaszklanka
wodyszczypta
soli4
jajaolej do smażenia
Wodę zagotować z
masłem i
solą w garnku, gdy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć ogień i dodać całą
mąkę i zacząć energicznie mieszać. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka to znak, że jest już gotowe i trzeba zdjąć z ognia. Odczekać aż wystygnie, później zmiksować dodając kolejno
jajka. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Ciasto wyciskać na pergamin posmarowany tłuszczem. Wielkość pączków wg. uznania. Aby pączki łatwiej schodziły z papieru polecam wyciąć kwadraty, na których leżą paczki i zsuwać je na gorący
olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączać na papierowym ręczniku.
Lukier:10 łyżek
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wody1 łyżki
soku z cytryny ( opcjonalnie)
Cukier utrzeć z
wodą i
sokiem. W przygotowanej
masie maczać pączki i gotowe!



Pyszota :)Opracowanie - Daria