Wykonanie
Składniki2
jajka200 g drobnego
cukru (brązowego lub białego)300 g
bananów (ok. 1,5
banana) + do dekoracji2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli130 ml
oleju roślinnego240 g
mąki50 g
banana, pokrojonego w kostkęPolewa:30 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru100 g solonego
serka kremowego (np. Philadelphia, Twój Smak)sok wyciśnięty z 1/2
cytrynyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 130 stopni C . Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem.
Jajka ogrzać w temp. pokojowej.Ciasto: Ubić
jajka z drobnym
cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem
banana,
sodę,
sól oraz
olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać
mąkę do masy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać łyżką z posiekanym
bananem i przełożyć do formy.Piec przez 1 godzinę i 30 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).
Lukier: Utrzeć mikserem
masło z
cukrem pudrem na puszysty krem, w międzyczasie dodać
sok z cytryny a pod koniec
serek kremowy. Posmarować ostudzone ciasto, udekorować
bananem przed samym podaniem. Pokroić po zastygnięciu.