Wykonanie
Pyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym
owocem:
morelami,
brzoskwiniami,
jabłkiem czy
bananami.Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ...Po usmażeniu możemy posypać je
cukrem pudrem lub podać z powidłami czy
konfiturą.
Składniki :(na 10 sztuk średniej wielkości)150 g przesianej
mąki2 łyżki
cukruszczypta
soli3
jajka4 łyżki
mleka2
bananyłyżka roztopionego
masłaskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyDodatkowo:
cukier puder lub
dżem - jako dodatek
olej do smażeniaWykonanie :
Białka z 3
jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę
soli,
cukier,
żółtka,
skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą
mąkę,
mleko, roztopione
masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy
olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany
olej. Na cieście układamy po kilka plasterków
banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru
oleju.