Wykonanie
Wykorzystując ten przepis, możemy przyrządzać naleśniki także z innymi
owocami:
morelami,
gruszkami,
brzoskwiniami, które podczas smażenia również nie zmieniają kształtu.
Składniki:4
jabłka,sok z 1
cytryny,50g
masła,50g
cukru,
Ciasto:2
jajka,350ml
mleka,40g stopionego
masła,170g
mąki,1 płaska łyżeczka
cukru,szczypta
soli,
olej lub
masło do smażenia,
Wykonanie:Robimy ciasto naleśnikowe. Wsypujemy
mąkę sól i ewentualnie
cukier do salaterki i robimy zagłębienie po środku. Rozbijamy
jajka w naczyniu i energicznie ubijamy z 1/3
mleka. Wylewamy je stopniowo na
mąkę, bez przerwy mieszając, żeby dobrze połączyć składniki.Mieszamy szpatułką, stopniowo przesuwając
mąkę z brzegów naczyniu ku środku. Dodajemy stopniowo resztę
mleka, cały czas mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Dodajemy stopione
masło, energicznie ubijając. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę w temp pokojowej.
Każde
jabłko kroimy na sześć lub osiem kawałków, usuwamy gniazda nasienne, a następnie obieramy. polewamy
sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły barwy. Podgrzewamy
masło na patelni , na średnim ogniu. Posypujemy je równomiernie
cukrem i czekamy, aż
masło się rozpuści. Kładziemy blisko siebie kawałki
jabłek i lekko podgrzewamy przez 15-20 minut, aż stopiony
cukier zacznie się rumienić.Jednocześnie na małej patelni pokrytej
masłem lub
olejem, smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy w ciepłe miejsce.Każdy naleśnik kładziemy na talerzu. Za pomocą szpatułki delikatnie układamy kawałki
jabłek. Podajemy letnie lub gorące z
lodami lub
jogurtem naturalnym. Gotowe.
Smacznego!!!