ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy, czyli banana bread

Chlebek bananowy, czyli banana bread

nazwa

Wykonanie

Od dziecka nie lubiłam bardzo dojrzałych bananów. Przy zakupie owoców wybieram te, jeszcze lekko zielone, by dłużej mogły zachować "świeżość" w domu. Jednak gdy dopuszczę by na ich skórce pojawiły się ciemne plamy, owoce zazwyczaj lądują w koktajlu i wszyscy są zadowoleni. Wczoraj jednak na bananowy napój smaków nie było, więc upiekłam chlebek bananowy - tak zwany Banana Bread. Jak dla mnie jest to bananowa babka, o mocno wyczuwalnym smaku tychże owoców, która świetnie pasuje do porannej kawy, ładując organizm węglowodanami, jednak są tacy, którzy "pajdę" chlebka smarują masłem i zajadają na śniadanie. Tak czy owak, ciacho jest pyszne i bardzo Wam je polecam! Jest szybciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Inspirowałam się przepisem z tej strony . Zapraszam!
SKŁADNIKI:
3 bardzo dojrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki roztopionego masła (można zastąpić olejem roślinnym)
1/2 szklanki cukru
mały cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu)
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. W dużej misce blendujemy/miksujemy banany, roztopione i chłodne masło z cukrem i cukrem wanilinowym do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i wciąż miksując dodajemy mąkę połączoną z oczyszczoną sodą. Gdy składniki się połączą, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min. bez termoobiegu do "suchego patyczka". Smacznego!
Ciasto można przygotować bez użycia blendera, czy miksera. Banany wystarczy rozgnieść na papkę widelcem, a resztę składników połączyć na pomocą rózgi. Można do masy dodać suszone owoce lub orzechy. Kto co lubi :)
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/od-dziecka-nie-lubiam-bardzo-dojrzaych.html