Wykonanie
Od dziecka nie lubiłam bardzo dojrzałych
bananów. Przy zakupie
owoców wybieram te, jeszcze lekko zielone, by dłużej mogły zachować "świeżość" w domu. Jednak gdy dopuszczę by na ich skórce pojawiły się ciemne plamy,
owoce zazwyczaj lądują w koktajlu i wszyscy są zadowoleni. Wczoraj jednak na
bananowy napój smaków nie było, więc upiekłam chlebek
bananowy - tak zwany
Banana Bread. Jak dla mnie jest to bananowa babka, o mocno wyczuwalnym smaku tychże
owoców, która świetnie pasuje do porannej
kawy, ładując organizm węglowodanami, jednak są tacy, którzy "pajdę"
chlebka smarują
masłem i zajadają na śniadanie. Tak czy owak, ciacho jest pyszne i bardzo Wam je polecam! Jest szybciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Inspirowałam się przepisem z tej strony . Zapraszam!
SKŁADNIKI:3 bardzo dojrzałe
banany1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki roztopionego
masła (można zastąpić
olejem roślinnym)1/2 szklanki
cukrumały
cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu)1 roztrzepane
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. W dużej misce blendujemy/miksujemy
banany, roztopione i chłodne
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztrzepane
jajko i wciąż miksując dodajemy
mąkę połączoną z
oczyszczoną sodą. Gdy składniki się połączą, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min. bez termoobiegu do "suchego patyczka". Smacznego!Ciasto można przygotować bez użycia blendera, czy miksera.
Banany wystarczy rozgnieść na papkę widelcem, a resztę składników połączyć na pomocą rózgi. Można do masy dodać
suszone owoce lub
orzechy. Kto co lubi :)