ßßß
SKŁADNIKI:3 bardzo dojrzałe banany1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki roztopionego masła (można zastąpić olejem roślinnym)1/2 szklanki cukrumały cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu)1 roztrzepane jajko1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. W dużej misce blendujemy/miksujemy banany, roztopione i chłodne masło z cukrem i cukrem wanilinowym do połączenia się składników. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i wciąż miksując dodajemy mąkę połączoną z oczyszczoną sodą. Gdy składniki się połączą, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min. bez termoobiegu do "suchego patyczka". Smacznego!Ciasto można przygotować bez użycia blendera, czy miksera. Banany wystarczy rozgnieść na papkę widelcem, a resztę składników połączyć na pomocą rózgi. Można do masy dodać suszone owoce lub orzechy. Kto co lubi :)