ßßß
Składniki :(na 12 sztuk mufinek lub keksówkę 10 x 20 cm)- 3-4 dojrzałe banany- 1/3 szkl. masła (jak nie mam to daję olej)- ¾ szkl. cukru- 1 ½ szkl. mąki- 1 jajo (rozmącone)- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- szczypta soli
Wykonanie:1. Banany rozgniatam (mogą być częściowo wyczuwalne nieduże kawałki), świetnie sprawdza się "rozgniatacz" do ziemniaków na pure.2. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z rozgniecionymi bananami.3. Następnie, cały czas mieszając, dodaję do bananowej masy cukier, rozmącone jajo i cukier waniliowy.4. Gdy składniki się połączą, dodaję mąkę połączoną ze szczyptą soli i sodą.Wszystko razem mieszam łyżką :-)Gotową masę rozkładam do formy na mufinki i piekę przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Piekę do tzw. suchego patyka.Jeśli piekę w formie keksowej to przez około 1 godzinę, również w 170 C :-) Jak pisałam wczesnej, wówczas często robię je z białą polewą znaną po angielsku Frosting(kliknij żeby zobaczyć)P ropozycja:Moja jeszcze jedna mała modyfikacja:-)Jeśli nie mam wystarczającej ilości bananów, to robię z np. 2ch rozgniecionych bananów i 2ch jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, taką ok. 1 cm. Też smaczne.:-)Smacznego :-)