ßßß Cookit - przepis na Steki rybne w sosie pomidorowym po turecku

Steki rybne w sosie pomidorowym po turecku

nazwa

Wykonanie

Zawsze w okresie jesiennym ( u mnie już jesień pełną parą ) nachodzi mnie ochota na ta potrawkę i robię ją co najmniej 2-3 razy w miesiącu - tak, żeby się nam nie przejadła. Smaczna, syta, rozgrzewająca. Przepis z książki " Kuchnia turecka " wydawnictwa Olesiejuk.
Składniki :
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 duża cebula pokrojona w talarki
4 obrane pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane ( często korzystam z puszkowych - daje wtedy 400 g razem z zalewą )
2 łyżki przecieru pomidorowego
225 ml wody
4 steki z białej ryby ( u mnie zawsze 400 g )
2 łyżki śmietanki 12%
225 g pieczarek pokrojonych w talarki
sól, pieprz
chilli ( opcjonalnie - ja lubię na lekko ostro )
łyżka posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie )
cytryna do podania ( opcjonalnie )
Rybę zawsze wcześniej solę i pieprzę.
W rondlu podgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu aż się zeszkli ale nie zrumieni. Dokładamy pomidory, wodę i przecier , mieszamy. Na wierzchu układamy rybę ( zazwyczaj kroję ją w większe kawałki ) polewamy lekko sosem.Zmniejszamy ogień a garnek przykrywamy pokrywką. Dusimy 10 minut. W połowie czasu duszenia przewracamy rybę na drugą stronę. Dorzucamy plastry pieczarek i dusimy kolejne 3 minuty. Rybę przekładamy na półmisek a do sosu dolewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy. Rybę podajemy z sosem a wierzch posypujemy natką pietruszki.
Potrawka ta świetnie smakuje z samym chlebem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Steki-rybne-w-sosie-pomidorowym-po-turecku.html