Wykonanie
Zawsze w okresie jesiennym ( u mnie już jesień pełną parą ) nachodzi mnie ochota na ta potrawkę i robię ją co najmniej 2-3
razy w miesiącu - tak, żeby się nam nie przejadła. Smaczna, syta, rozgrzewająca. Przepis z książki " Kuchnia turecka " wydawnictwa Olesiejuk.

Składniki :2 łyżki
oliwy2 łyżki
masła1 duża
cebula pokrojona w talarki4 obrane
pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane ( często korzystam z puszkowych -
daje wtedy 400 g razem z zalewą )2 łyżki
przecieru pomidorowego225 ml
wody4
steki z
białej ryby ( u mnie zawsze 400 g )2 łyżki
śmietanki 12%225 g
pieczarek pokrojonych w talarki
sól,
pieprzchilli ( opcjonalnie - ja lubię na lekko ostro )łyżka posiekanej
natki pietruszki ( opcjonalnie )
cytryna do podania ( opcjonalnie )
Rybę zawsze wcześniej
solę i
pieprzę.W rondlu podgrzewamy
oliwę z
masłem. Dodajemy
cebulę i smażymy na niewielkim ogniu aż się zeszkli ale nie zrumieni. Dokładamy
pomidory,
wodę i przecier , mieszamy. Na wierzchu układamy
rybę ( zazwyczaj kroję ją w większe kawałki ) polewamy lekko sosem.Zmniejszamy ogień a garnek przykrywamy pokrywką. Dusimy 10 minut. W połowie czasu duszenia przewracamy
rybę na drugą stronę. Dorzucamy plastry
pieczarek i dusimy kolejne 3 minuty.
Rybę przekładamy na półmisek a do sosu dolewamy
śmietanę, mieszamy, doprawiamy.
Rybę podajemy z sosem a wierzch posypujemy
natką pietruszki.Potrawka ta świetnie smakuje z samym
chlebem.Smacznego :)