Wykonanie
Dziwna sprawa: nie lubię
grzybów, ale uwielbiam wszelkie sosy i zupy
grzybowe. Dlatego też, jeśli chodzi o zupy, najbardziej smakują mi
grzybowe kremy. Fajnym sposobem na podanie takiego kremu jest wlanie go do
chleba. Dzięki temu wygląda nie tylko smakowicie, ale i ciekawie, a przygotowanie takiego dania wcale nie jest trudne.Składniki:- bochenek okrągłego
chleba- 400 g.
pieczarek- 2 trójkąciki
śmietankowego serka topionego-
cebula-
włoszczyzna-
śmietana 12%-
sól i
pieprz-
masło-
natka pietruszkiPrzygotowanie:Czubek
chleba odkrajamy i wyjmujemy z niego cały środek.
Chleb wstawiamy do piekarnika (180 st.) na 15 minut, aby się zapiekł.W 1,5 litra
wody gotujemy
wywar z
włoszczyzny. Dużo
wody odparuje, ale finalnie powinniśmy
mieć ok. litra
wywaru.
Cebulę obieramy, kroimy i w garnku podsmażamy ją na
maśle, na dwóch łyżkach
masła. Gdy będzie miękka dodajemy pokrojone
pieczarki i smażymy wszystko około 5-7 minut, często mieszając. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę
masła.Dolewamy
wywar warzywny, pokrojoną
natkę pietruszki i gotujemy wszystko 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
serek topiony. Mieszamy, aby dokładnie się rozpuścił. Dodajemy również
sól i
pieprz do smaku.Zupę ucieramy blenderem, aby powstał krem. Dodajemy
śmietanę i mieszamy. Krem wlewamy go do zapieczonego wcześniej
chleba.Smacznego!!