Wykonanie
Przepyszny, idealnie doprawiony, aromatyczny, mięciutki, człowiek oderwać się nie może. Przepis z bloga Szczecinianka gotuje .

Składniki :300 g
pieczarek ( użyłam 500 g )10 jaj ugotowanych na twardo ( dałam 9 )2 surowe
jajapęczek
szczypiorku ( nie miałam, nie dodałam )pęczek
natki pietruszki lub
szczypiorku2 łyżki
majonezu1 łyżka
śmietany 18% ( dałam
jogurt naturalny )1 średnia
cebula ( u mnie 2 )1/2 szklanki
bułki tartej1 łyżka
masłasól,
pieprzsuszony
majeranek,
bazyliaPieczarki obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy
pieczarki z
cebulą do całkowitego odparowania
wody.
Jaja tniemy w niewielką kostkę lub jak ja robiłam ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do podsmażonych
pieczarek razem z posiekaną
zieleniną. Dobrze doprawiamy
sola,
pieprzem ,
majerankiem i
bazylią. Następnie dodajemy surowe
jajka,
śmietanę,
majonez,
bułkę tartą. Dobrze mieszamy. Całość przekładamy do formy o wymiarach 13x23 cm wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 200°C przez 1 godzinę. Pasztet przykryłam folią aluminiową z góry a 20 minut przed końcem pieczenia odkryłam, żeby ładnie się zapiekł z wierzchu.Smacznego :)