ßßß Cookit - przepis na Pasztet pieczarkowo-jajeczny

Pasztet pieczarkowo-jajeczny

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, idealnie doprawiony, aromatyczny, mięciutki, człowiek oderwać się nie może. Przepis z bloga Szczecinianka gotuje .
Składniki :
300 g pieczarek ( użyłam 500 g )
10 jaj ugotowanych na twardo ( dałam 9 )
2 surowe jaja
pęczek szczypiorku ( nie miałam, nie dodałam )
pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18% ( dałam jogurt naturalny )
1 średnia cebula ( u mnie 2 )
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
sól,pieprz
suszony majeranek, bazylia
Pieczarki obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki z cebulą do całkowitego odparowania wody.
Jaja tniemy w niewielką kostkę lub jak ja robiłam ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do podsmażonych pieczarek razem z posiekaną zieleniną. Dobrze doprawiamy sola, pieprzem ,majerankiem i bazylią. Następnie dodajemy surowe jajka, śmietanę, majonez, bułkę tartą. Dobrze mieszamy. Całość przekładamy do formy o wymiarach 13x23 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200°C przez 1 godzinę. Pasztet przykryłam folią aluminiową z góry a 20 minut przed końcem pieczenia odkryłam, żeby ładnie się zapiekł z wierzchu.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Pasztet-pieczarkowo-jajeczny.html