ßßß Cookit - przepis na Pasztet wielkanocny z jajek i pieczarek

Pasztet wielkanocny z jajek i pieczarek

nazwa

Wykonanie

Prezentuję przepis na wielkanocny pasztet. Wypróbowany, smaczny. Przepis pochodzi od Piotra Kucharskiego.
Składniki:
300 g pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
10 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
1 pęczek szczypiorku, posiekanego
1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 pęczek koperku, posiekany
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 bułka namoczona w mleku
½ szklanki bułki tartej
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Pieczarki i cebulę podsmaż z masłem na patelni, aż do momentu gdy odparuje cała woda. Jajka na twardo wymieszaj z ziołami, śmietaną, majonezem, bułką namoczoną w mleku i bułką tartą. Dodaj roztrzepane surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę, dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/03/pasztet-wielkanocny-z-jajek-i-pieczarek.html