Wykonanie
Pasztet
pieczarkowo- jajeczny czyli smakowity dodatek do kanapek na śniadanie i kolację a do tego banalnie prosty w przygotowaniu. To idealna propozycja dla osób które nie jedzą
mięsa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu.

składniki na formę keksową70 dag
pieczarek10 ugotowanych na twardo
jajek + 2 surowe1
cebulapęczek
natki pietruszkipęczek
szczypiorku3 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietany 18%1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
ziołowego pieprzu1 łyżeczka suszonego
majeranku1/2 szklanki
bułki tartej2 łyżki
oleju do smażenia
czarny pieprzsólprzepisObraną
cebulę drobno siekamy, umyte i osuszone
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na rozgrzanym
oleju rumienimy posiekaną
cebulę od czasu do czasu mieszamy, dodajemy
pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż
woda z
pieczarek wyparuje, usmażone
pieczarki z
cebulą odstawiamy z ognia i przestudzamy.
Natkę pietruszki oraz
szczypiorek drobno siekamy.Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
jajka również drobno siekamy.Do dużej miski wrzucamy posiekane
jajka i
pieczarki z
cebulką, posiekaną
zieleninę oraz surowe
jajka, dodajemy
majonez oraz
śmietanę, wsypujemy
przyprawy:
ostrą paprykę, suszoną
bazylię,
ziołowy pieprz, suszony
majeranek oraz
słodką paprykę. Na końcu dodajemy
bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą
soli oraz
czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy.Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz
pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy.Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 60 minut, po upieczeniu przestudzamy i wstawiamy do lodówki.