ßßß
Składniki na biszkopt :3 jaja1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki uniwersalnej ( u mnie pszenna )1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 szklanki roztopionego masła1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoSyrop :1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody1 łyżka soku z cytrynyKrem :2/3 szklanki cukru1/4 szklanki skrobi kukurydzianej1 i 1/2 szklanki maślanki6 łyżek soku z cytryny1 żółtko1 łyżka niesolonego masła1 łyżeczka skórki z cytryny5-6 pociętych w ósemki nektarynek1 szklanka malin, jagód, czerwonej porzeczki ( dałam mniej )1/4 szklanki dżemu morelowego lub galaretki jabłkowej ( użyłam dżemu pomarańczowego )Nad kąpielą wodną ( woda pod miską ma się delikatnie gotować) w metalowej misce za pomocą trzepaczki ubijamy jaja z cukrem do momentu aż zrobią się ciepłe. Następnie ściągamy miskę z kąpieli wodnej i za pomocą miksera ubijamy je na puszystą masę.Mąkę, sól, proszek przesiewamy. Dosypujemy na raz do jaj i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do momentu wmieszania mąki.Do masła dolewamy ekstrakt waniliowy i również dodajemy na raz, wymieszać na wolnych obrotach do połączenia.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wysmarowanej masłem lub olejem i obsypanej cukrem. Pieczemy w 175°C przez 18-20 minut aż przy naciśnięciu będzie sprężyste. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy do ostygnięcia. Środek zagłębi się nieco, bez obaw tak własnie ma być. W tym " dołku " będzie krem.Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki syropu mieszamy. Wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, dusimy 5 minut. Studzimy.KremMąkę i cukier mieszamy w garnku. Osobno maślankę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy. Dokładamy żółtko, mieszamy. Wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy aż całość zgęstnieje ( potrwa to 7-9 minut - u mnie nieco dłużej ). Konsystencja ma być nieco rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i skórkę z cytryny, mieszamy. Przykrywamy wierzch folią spożywczą tak by dotykała kremu i odstawiamy do ostygnięcia.Ostudzony biszkopt nasączamy syropem - zużyłam niewiele jest na tyle cienki, że w połączeniu z kremem nasączania właściwie nie potrzebuje. We wgłębienie w biszkopcie nakładamy krem a na nim układamy owoce. Owoce smarujemy rozpuszczoną na małym ogniu lub w mikrofali galaretką lub dżemem. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego :)