ßßß Cookit - przepis na Syrop :

Syrop :

nazwa

Wykonanie

Biszkoptowy spód, maślankowy krem co nie ukrywam było dla mnie nowością - trochę za słodki jak dla mnie. Mniej cukru i byłby idealny. Z duuuużą ilością świeżych owoców. Dość łatwy w wykonaniu. Przepis Anny Olson z programu " Sugar "
Składniki na biszkopt :
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki uniwersalnej ( u mnie pszenna )
1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Syrop :
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Krem :
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki maślanki
6 łyżek soku z cytryny
1 żółtko
1 łyżka niesolonego masła
1 łyżeczka skórki z cytryny
5-6 pociętych w ósemki nektarynek
1 szklanka malin, jagód, czerwonej porzeczki ( dałam mniej )
1/4 szklanki dżemu morelowego lub galaretki jabłkowej ( użyłam dżemu pomarańczowego )
Nad kąpielą wodną ( woda pod miską ma się delikatnie gotować) w metalowej misce za pomocą trzepaczki ubijamy jaja z cukrem do momentu aż zrobią się ciepłe. Następnie ściągamy miskę z kąpieli wodnej i za pomocą miksera ubijamy je na puszystą masę.
Mąkę, sól, proszek przesiewamy. Dosypujemy na raz do jaj i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do momentu wmieszania mąki.
Do masła dolewamy ekstrakt waniliowy i również dodajemy na raz, wymieszać na wolnych obrotach do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wysmarowanej masłem lub olejem i obsypanej cukrem. Pieczemy w 175°C przez 18-20 minut aż przy naciśnięciu będzie sprężyste. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy do ostygnięcia. Środek zagłębi się nieco, bez obaw tak własnie ma być. W tym " dołku " będzie krem.
Kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki syropu mieszamy. Wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, dusimy 5 minut. Studzimy.
Krem
Mąkę i cukier mieszamy w garnku. Osobno maślankę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do mąki i cukru. Mieszamy. Dokładamy żółtko, mieszamy. Wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy aż całość zgęstnieje ( potrwa to 7-9 minut - u mnie nieco dłużej ). Konsystencja ma być nieco rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i skórkę z cytryny, mieszamy. Przykrywamy wierzch folią spożywczą tak by dotykała kremu i odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt nasączamy syropem - zużyłam niewiele jest na tyle cienki, że w połączeniu z kremem nasączania właściwie nie potrzebuje. We wgłębienie w biszkopcie nakładamy krem a na nim układamy owoce. Owoce smarujemy rozpuszczoną na małym ogniu lub w mikrofali galaretką lub dżemem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/09/Flan-z-nektarynkami-i-kremem-maslankowym.html