Wykonanie
Biszkoptowy spód,
maślankowy krem co nie ukrywam było dla mnie nowością - trochę za słodki jak dla mnie. Mniej
cukru i byłby idealny. Z duuuużą ilością świeżych
owoców. Dość łatwy w wykonaniu. Przepis Anny Olson z programu " Sugar "

Składniki na
biszkopt :3
jaja1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki uniwersalnej ( u mnie pszenna )1 i 1/2 łyżki
mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki roztopionego
masła1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSyrop :1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody1 łyżka
soku z cytrynyKrem :2/3 szklanki
cukru1/4 szklanki
skrobi kukurydzianej1 i 1/2 szklanki
maślanki6 łyżek
soku z cytryny1
żółtko1 łyżka niesolonego
masła1 łyżeczka
skórki z cytryny5-6 pociętych w ósemki
nektarynek1 szklanka
malin,
jagód,
czerwonej porzeczki ( dałam mniej )1/4 szklanki
dżemu morelowego lub
galaretki jabłkowej ( użyłam
dżemu pomarańczowego )Nad kąpielą
wodną (
woda pod miską ma się delikatnie gotować) w metalowej misce za pomocą trzepaczki ubijamy
jaja z
cukrem do momentu aż zrobią się ciepłe. Następnie ściągamy miskę z kąpieli
wodnej i za pomocą miksera ubijamy je na puszystą masę.
Mąkę,
sól, proszek przesiewamy. Dosypujemy na raz do jaj i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do momentu wmieszania
mąki.Do
masła dolewamy ekstrakt
waniliowy i również dodajemy na raz, wymieszać na wolnych obrotach do połączenia.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wysmarowanej
masłem lub
olejem i obsypanej
cukrem. Pieczemy w 175°C przez 18-20 minut aż przy naciśnięciu będzie sprężyste. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika,odstawiamy do ostygnięcia. Środek zagłębi się nieco, bez obaw tak własnie ma być. W tym " dołku " będzie krem.Kiedy
biszkopt się piecze przygotowujemy
syrop. Wszystkie składniki
syropu mieszamy. Wstawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, dusimy 5 minut. Studzimy.Krem
Mąkę i
cukier mieszamy w garnku. Osobno
maślankę mieszamy z
sokiem z cytryny i dodajemy do
mąki i
cukru. Mieszamy. Dokładamy
żółtko, mieszamy. Wstawiamy na średni ogień. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy aż całość zgęstnieje ( potrwa to 7-9 minut - u mnie nieco dłużej ). Konsystencja ma być nieco rzadkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło i
skórkę z cytryny, mieszamy. Przykrywamy wierzch folią spożywczą tak by dotykała kremu i odstawiamy do ostygnięcia.Ostudzony
biszkopt nasączamy
syropem - zużyłam niewiele jest na tyle cienki, że w połączeniu z kremem nasączania właściwie nie potrzebuje. We wgłębienie w
biszkopcie nakładamy krem a na nim układamy
owoce.
Owoce smarujemy rozpuszczoną na małym ogniu lub w mikrofali
galaretką lub
dżemem. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego :)