Wykonanie
Jeden z najlepszych
makaronów jakie do tej
pory robiłam. Musiałam zmienić tylko niektóre proporcje, żeby wyszło więcej bo z podanych składników to porcja zaledwie dla jednej osoby. Ta starczy spokojnie dla 3 a nawet 4. Przepis znaleziony TUTAJ .

Składniki :1 łyżka
oliwy250 g
makaronu penne1 puszka
pomidorów2 gałązki
oregano lub
tymianku ( użyłam
suszonego oregano, około 1 łyżeczki )2 ząbki
czosnku1/2
cebuli100 ml
czerwonego wina ( pominęłam, dodałam 100 ml
wody w którym gotował się
makaron )160 g chorizo1 łyżka
przecieru pomidorowego200 g
pieczarekgarść
startego sera cheddar lub innego ( starłam dwie - jedną dałam do środka, użyłam zwykłego
żółtego sera )
sól,
pieprzOliwę rozgrzewamy w rondlu.
Cebulę tniemy drobno i podsmażamy na
oliwie aż będzie rumiana. Dodajemy poszatkowany drobno
czosnek i chorizo pocięte w około 0,5 cm plastry. Smażymy całość 5 minut. Następnie dodajemy
pomidory z puszki,
oregano,
wino,
pieczarki i
koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość gotujemy przez 20 minut do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Na koniec próbujemy sos czy smak nam odpowiada, bo
pomidory nie raz bywają cierpkie i należy je dodatkowo przyprawić a najlepiej dosypać odrobinę
cukru.
Makaron gotujemy al`dente.Do rondla z sosem przekładamy odcedzony
makaron, dodajemy garść
sera i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, wierzch posypujemy kolejną garścią
sera.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i zapiekamy przez 10 minut.Smacznego :)