ßßß Cookit - przepis na Z serii : bardzo smaczne ale mało fotogeniczne danie

Z serii : bardzo smaczne ale mało fotogeniczne danie

nazwa

Wykonanie

czyli muszle conchiglioni z nadzieniem zapiekane pod serem mozzarella i grana padano.
Składniki : ( ilość składników uzależniona od liczby osób itd. )
mielona pierś indyka
opakowanie boczku wędzonego w plastrach
6 średniej wielkości pieczarek
oliwa z chili i czosnkiem
2 cebule dymki
1 puszka pomidorów krojonych
1 mały słoiczek koncentratu pomidrowego
1 kulka mozzarelle ( najlepiej nie w zalewie)
pół kawałka sera grana padano
suszona bazylia
suszony tyminek
czosnek granulowany
suszone organo
chili w proszku
muszle conchiglioni
Przygotowanie :
Indyka smażę na oliwie chili i czosnek , staram się dobrze rozdzielić "grudki" mięsa.
Pieczarki myję, kroję w grubą kostkę.
Boczek kroję w paseczki.
Dymkę w piórka.
Gdy indyk już się przesmaży dodaję do niego pieczarki, dymkę oraz przyprawy : około łyżki bazylii, łyżki oregano, czosnek granulowany, łyżeczkę chili, łyżkę tymianku oraz dodaję sól i pieprz. Mieszam dokładnie i smażę aż z pieczarek odparuje woda.
Następnie dodaję boczek i chwilkę ponownie smażę.
Dodaję puszkę pomidorów i koncentrat, dokładnie mieszam i duszę na małym ogniu około 15 minut.
Gotuje makaron.
Wyłączam sos.
Muszle przelewam zimną wodą.
Naczynie żaroodporne smaruje oliwą.
Każdą muszelkę wypełniam nadzieniem i układam na dnie naczynia.
Nakrywam przykrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni - piekę 20 minut.
Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach, ser grana padano na małych oczkach.
Wyjmuję naczynie posypuję serem grana padano a następnie mozzarellą.
Naczynie przykrywam i ponownie wstawiam do piekarnika na 5-7 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/10/z-serii-bardzo-smaczne-ale-mao.html