Wykonanie

Najprostszy i najszybszy
sos pomidorowy do
makaronu – przygotowuje się go tyle, ile gotuje się
makaron, czyli jakieś 8 minut. Razem z
makaronem penne to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad.Bywają różne
włoskie sosy pomidorowe różniące się dodatkami – zawartością
cebuli,
czosnku i różnych
ziół. Również czas gotowania bywa różny i jak wiadomo nic nie zastąpi długogotowanego sosu ze świeżych
pomidorów. Natomiast ten, to mój awaryjny
sos pomidorowy, który pozwala na zrobienie super szybkiego i smacznego obiadu i do którego dodaję zarówno
cebulę jak i
czosnek oraz dużą ilość
bazylii i
oregano – lubię gdy
sos jest wyrazisty, gdy jest wegetariański.W przepisie podaję, że to porcja dla 2 osób, bo ja tak korzystam z tego sosu i lubię gdy jest go dużo. Natomiast ta ilość wystarczy również śmiało na porcje dla 3 osób, a nawet dla 4 osób, jeśli będą to mniejsze porcje
makaronu jako pierwsze danie.Gorąco polecam ten przepis, bo myślę, że nieraz może Was uratować – tak jak mnie!Najprostszy
makaron z
sosem pomidorowym - przepis na porcje dla 2 osóbSkładniki1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
pomidorów (400 g)1/3 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazylii1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwek200 g
makaronu penne (lub rigatoni bądź innego ulubionego, najlepiej krótkiego)Do posypania
parmezanWykonaniezagotować
wodę – 1 l
wody na każde 100 g
makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l
wody.
Makaron wrzucić do wrzącej i osolonej
wody i gotować go aż będzie al denteobrać i drobno pokroić
cebulę, a
czosnek przecisnąć przez praskę na patelnie wlać
oliwę z oliwek, rozgrzać i wrzucić
cebulę i
czosnekpo zeszkleniu
cebuli dodać
pomidory z puszki oraz
bazylię,
oregano i
sól i gotować sos na średnim ogniu – tak by szybko dochodził, ale żeby się nie przypalał i nie pryskał nadmiernie. Ja używam do tego przepisu
pomidorów z puszki krojonych. Jeśli macie całe, to po chwili gotowania wystarczy je rozdrobnić łyżką. Sos będziemy gotować tyle, ile gotujemy nasz
makaron, czyli w praktyce kilka minut – tyle wystarczyodcedzić
makaron (nie przelewać zimną
wodą!)dodać na patelnie z sosem
makaron, szybko wymieszać z sosemwyłożyć na talerze, posypać świeżo startym
parmezanem i podawać




Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także