ßßß Cookit - przepis na Najprostszy makaron z sosem pomidorowym

Najprostszy makaron z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Najprostszy i najszybszy sos pomidorowy do makaronu – przygotowuje się go tyle, ile gotuje się makaron, czyli jakieś 8 minut. Razem z makaronem penne to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad.
Bywają różne włoskie sosy pomidorowe różniące się dodatkami – zawartością cebuli, czosnku i różnych ziół. Również czas gotowania bywa różny i jak wiadomo nic nie zastąpi długogotowanego sosu ze świeżych pomidorów. Natomiast ten, to mój awaryjny sos pomidorowy, który pozwala na zrobienie super szybkiego i smacznego obiadu i do którego dodaję zarówno cebulę jak i czosnek oraz dużą ilość bazylii i oregano – lubię gdy sos jest wyrazisty, gdy jest wegetariański.
W przepisie podaję, że to porcja dla 2 osób, bo ja tak korzystam z tego sosu i lubię gdy jest go dużo. Natomiast ta ilość wystarczy również śmiało na porcje dla 3 osób, a nawet dla 4 osób, jeśli będą to mniejsze porcje makaronu jako pierwsze danie.
Gorąco polecam ten przepis, bo myślę, że nieraz może Was uratować – tak jak mnie!
Najprostszy makaron z sosem pomidorowym - przepis na porcje dla 2 osób
Składniki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (400 g)
1/3 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g makaronu penne (lub rigatoni bądź innego ulubionego, najlepiej krótkiego)
Do posypania
parmezan
Wykonanie
zagotować wodę – 1 l wody na każde 100 g makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l wody. Makaron wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować go aż będzie al dente
obrać i drobno pokroić cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę na patelnie wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i wrzucić cebulę i czosnek
po zeszkleniu cebuli dodać pomidory z puszki oraz bazylię, oregano i sól i gotować sos na średnim ogniu – tak by szybko dochodził, ale żeby się nie przypalał i nie pryskał nadmiernie. Ja używam do tego przepisu pomidorów z puszki krojonych. Jeśli macie całe, to po chwili gotowania wystarczy je rozdrobnić łyżką. Sos będziemy gotować tyle, ile gotujemy nasz makaron, czyli w praktyce kilka minut – tyle wystarczy
odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!)
dodać na patelnie z sosem makaron, szybko wymieszać z sosem
wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/najprostszy-makaron-z-sosem-pomidorowym