Wykonanie
Nie zawsze
rybka mi podchodzi dlatego szukam i eksperymentuje na różne sposoby jej przyrządzenie. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Podsmażone ziemniaczki,
ogórek,
dymka, i sos rewelacyjnie komponują się ze sobą. Mocno sycąca. Przepis z bardzo starej gazety " Tele tydzień "
Składniki : ( porcja dla 2-3 osób )około 50 dag
filetów rybnych6 średnich
ziemniaków3
ogórki konserwowe1 nieduży pęczek
dymki6 łyżek
olejusól,
pieprzsok z cytrynyRybę płukamy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy,
pieprzymy, odkładamy na bok.
Ziemniaki obieramy, myjemy, tniemy na talarki ( nie za cienkie ). Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
ziemniaki smażymy na złoty kolor lub do miękkości. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym
oleju smażymy
rybę na złoty kolor. W międzyczasie siekamy
dymkę a
ogórki tniemy na plasterki. Kiedy
ryba będzie już gotowa z powrotem dodajemy
ziemniaki. Dorzucamy
dymkę i
ogórki. Mieszamy. Podsmażamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.Składniki na sos :1 szklanka
bulionu instant1/2 szklanki
mleka3 łyżki ostrej
musztardy ( u mnie około 2 ostrej i 1 z
gorczycą )2 łyżki
masła lub
margaryny2 łyżki
mąki1/2 pęczka
koperkuMasło rozpuszczamy. Kiedy będzie już płynne dodajemy
mąkę i mieszamy około 2 minut. W ten sposób robimy zasmażkę. Uwaga żeby nie przypalić, zasmażka ma być jasna.
Bulion łączymy z
mlekiem i
musztardą. Wlewamy do rondelka z zasmażką, mieszamy, żeby nie było grudek. Sos gotujemy 5 minut, pamiętając o mieszaniu żeby się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany
koperek i polewamy nim
rybkę z
ziemniakami. Ewentualnie można doprawić
solą i
pieprzem. Według mnie jest to zupełnie niepotrzebne bo
sos jest idealny. :)Smacznego :)