Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
cukinia 600 gramów
szynka gotowana 500 gramów
ziemniaki 500 gramów
mleko 1 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznaniaziarna
gorczycy 2 łyżek stołowychschłodzone
masło 1 łyżek stołowych
koperek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
tarta bułka 1 łyżek stołowychWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż w plastry.
Jajka ubić na pulchna masę. 3 łyżki
masła stopić, zmieszać z
mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym
mlekiem, zagotować. Przyprawić do smaku
solą i
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Wymieszać z
jajkami, dodać
gorczycę. Na wysmarowaną resztą tłuszczu formę sufletową układać warstwy
ziemniaków,
cukinii i
szynki, zalać sosem. Wstawić na 25 minut do nagrzanego do 175 °C piekarnika. Gdy zapiekanka się podpiecze, wierzch posypać
tartą bułka i wiórkami
masła. Zapiekać dalej przez 35 minut. Potrawę podawać posypaną
natka lub
koperkiem.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: