ßßß Cookit - przepis na Opiekanki z kartofli

Opiekanki z kartofli

nazwa

Wykonanie

Kartofle, ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo.
Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - placki z gotowanych ziemniaków, podchodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z kaszy i jarzyn, mówiono "opiekanki".
10 dużych ziemniaków
1/2 szklanki mleka
3 jajka
sól
pieprz
parę łyżek mąki
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Ziemniaki ugotować, ale nie rozgotować. Wystudzić i przetrzeć przez sito. Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Opiekanki z kartofli, Fot. Joanna Krzewińska
Z masy robić kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Patelnia Fissler 5910320100 Patelnia CAMRY CR 6687 Patelnia Scanpan 65113200
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".
- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145367,18404386,opiekanki-z-kartofli.html