Wykonanie
Kartofle,
ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo.Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - placki z gotowanych
ziemniaków, podchodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z
kaszy i jarzyn, mówiono "opiekanki".10 dużych
ziemniaków1/2 szklanki
mleka3
jajkasólpieprzparę łyżek
mąkibułka tartatłuszcz do smażenia
Ziemniaki ugotować, ale nie rozgotować. Wystudzić i przetrzeć przez sito. Dodać
mleko,
mąkę,
jajka. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Opiekanki z
kartofli, Fot. Joanna KrzewińskaZ masy robić kotleciki, obtaczać je w
bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Patelnia Fissler 5910320100 Patelnia CAMRY CR 6687 Patelnia Scanpan 65113200
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska