Wykonanie
Sezon
dyniowy trwa :) Dziś pożywna zupka z dyni z ziemniaczanymi pyzami.
Składniki:1 kg dyni1 szklanka
mleka1 kg
ziemniaków1
jajo5 łyżek
mąkisól ,
pieprz i
cukierWykonanie:
Dynie obieramy, kroimy w grubą kostkę, następnie zalewamy ją jedną szklanką osolonej
wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.W międzyczasie obieramy 1 kg surowych
ziemniaków i ścieramy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Następnie wyciskamy
wodę z
ziemniaków przez lnianą ściereczkę, dodajemy jedno
jajo,
mąkę i dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Dyniankę ponownie zagotowujemy i wrzucamy małe pyzy. Gotujemy 15 minut, zalewamy
mlekiem i doprawiamy.Dodatkowo- dla bardziej wyrazistego smaku do zupy można dodać omastę z
cebulką.