Wykonanie
No dobra, mam dzisiaj wolny dzień i
mogę trochę czasu poświęcić na wpisywanie zaległych (baaardzo zaległych) przepisów, mam ich kilka. Kompletnie czasu nie miałem ostatnio, okrutnie zaniedbałem gotowanie i wszelakie pieczenie w domu. Eeehhh... Sporo innych zajęć mam niestety również. Znaczy się też pożytecznych. Ostatnio namalowałem na ścianie w salonie takie fajne klatki z ptakami, teraz się biorę za kolejne
malunki. Dzisiaj pewnie jeszcze zacznę dmuchawce na ścianie w sypialni, a
potem ogromna japońska
wiśnia na pół ściany w salonie. Czyli trochę pracy mam. Ale dobra, do rzeczy, bo niby czasu dzisiaj mam sporo, ale i sporo pracy (i kilka przepisów do wpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu (tutaj), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również
musztarda dijon, której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie
ziemniaki zapiekane w sosie
mleczno-
musztardowym z
czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją
drogą fajna strona, polecam.1,5 kg
ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania)główka
czosnku3 szklanki
mleka2 łyżki
masła3 łyżeczki
musztardy z całymi ziarnami
gorczycysól,
pieprzolej do wysmarowania formyNa początek cytuję za Grzegorzem z mniammniam.pl: "Łatwo sprawdzisz, czy są [
ziemniaki] właśnie takie [nierozpadające się podczas gotowania], jeśli przekroisz
ziemniaka i przez kilka sekund potrzesz o siebie połówki przekrojoną stroną - jeśli będą się do siebie lepić, oznacza to, że
ziemniaki zawierają dużo
skrobi i zachowują swój kształt podczas gotowania".Więc skoro kwestię
ziemniaków mamy załatwioną to lecimy dalej:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W cienkie plasterki kroimy również ząbki
czosnku. W dużym garnku rozgrzewamy
masło, dodajemy
czosnek i smażymy 1 minutę ciągle mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
mleko i
ziemniaki. Powinny być w całości przykryte
mlekiem. Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Gotujemy około 8 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy
musztardę i delikatnie całość mieszamy.
Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a
ziemniaki się ładnie przyrumienią.Smacznego :)Dodam na koniec, że ja robiłem to w garnku rzymskim, który również dostałem od AleDobre.pl. Za co baaaardzo temu sklepowi dziękuję :)A w ogóle to witam w Nowym Roku! :)
--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)