ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem

Ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

No dobra, mam dzisiaj wolny dzień i mogę trochę czasu poświęcić na wpisywanie zaległych (baaardzo zaległych) przepisów, mam ich kilka. Kompletnie czasu nie miałem ostatnio, okrutnie zaniedbałem gotowanie i wszelakie pieczenie w domu. Eeehhh... Sporo innych zajęć mam niestety również. Znaczy się też pożytecznych. Ostatnio namalowałem na ścianie w salonie takie fajne klatki z ptakami, teraz się biorę za kolejne malunki. Dzisiaj pewnie jeszcze zacznę dmuchawce na ścianie w sypialni, a potem ogromna japońska wiśnia na pół ściany w salonie. Czyli trochę pracy mam. Ale dobra, do rzeczy, bo niby czasu dzisiaj mam sporo, ale i sporo pracy (i kilka przepisów do wpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu (tutaj), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również musztarda dijon, której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją drogą fajna strona, polecam.
1,5 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania)
główka czosnku
3 szklanki mleka
2 łyżki masła
3 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól, pieprz
olej do wysmarowania formy
Na początek cytuję za Grzegorzem z mniammniam.pl: "Łatwo sprawdzisz, czy są [ziemniaki] właśnie takie [nierozpadające się podczas gotowania], jeśli przekroisz ziemniaka i przez kilka sekund potrzesz o siebie połówki przekrojoną stroną - jeśli będą się do siebie lepić, oznacza to, że ziemniaki zawierają dużo skrobi i zachowują swój kształt podczas gotowania".
Więc skoro kwestię ziemniaków mamy załatwioną to lecimy dalej:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W cienkie plasterki kroimy również ząbki czosnku. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mleko i ziemniaki. Powinny być w całości przykryte mlekiem. Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Gotujemy około 8 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy.
Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią.
Smacznego :)
Dodam na koniec, że ja robiłem to w garnku rzymskim, który również dostałem od AleDobre.pl. Za co baaaardzo temu sklepowi dziękuję :)
A w ogóle to witam w Nowym Roku! :)
--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2013/01/ziemniaki-zapiekane-w-sosie-mleczno.html