Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zupka czosnkowa
Boczek ciągutek »Domowa pizza Calzone

Składniki:Ciasto:- 2 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 1 duże
jajko,- 3/4 szklanki ciepłego
mleka,- 1/4 szklanki
wody,- 2 i 1/2 łyżeczki
drożdży,- 1 łyżeczka
cukru,- 1 łyżeczki
soli,- 3 łyżki
oliwy z oliwekFarsz:- 12 dużych
pieczarek-
czerwona papryka,- 20 dag
wędzonego boczku,- duża
cebulaDodatkowo:- szklanka
startego sera mozarella- kilka łyżek
sosu pomidorowego- po łyżeczce:
bazylii,
oregano i
rozmarynu- 2 łyżki
oleju- 1
jajko na glazurę
Pieczarki pokroić w plastry,
cebulę w kostkę,
boczek w drobne paski.

Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
boczek (chwilę podsmażyć), później
cebulkę i
pieczarki. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić
Drożdże rozpuścić w wodzie z
cukrem.
Mąkę wsypać do dużej miski, wlać
wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny.Można to zrobić w automacie do
chleba.

Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć resztę nadzienia. Boki dokładnie skleić (można użyć
jajka).

Pierogi ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180*C.

Tak wygląda w przekroju

Smacznegopiątek, 29 października 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter