Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka drobiowaZasady produkcji
kiełbas ... »Kebab ala TierKebab

Przepis w oparciu o: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=115992#115992
Chleb turecki:-
mąka pszenna 650 - 0.6kg-
drożdze swieże - 30g-
cukier - 7g (płaska łyżeczka)-
sól - 10g (ok. 1,5 łyżeczki)-
oliwa - 2 łyżki-
woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta)-
sezam- 1 roztrzepane
jajkoW odrobinie letniej
wody rozpuszczamy
drożdze,
cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy
mąke,
wodę,
sól,
oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne .Ciasto dzielimy na dwie porcje 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy
sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.

Chlebek kroimy na ćwiartki.
Mięso do kebaba:Może być dowolne
mięs drobiow, wieprzowe lub baranie.Ja zrobiłem z
karkówki wieprzowej ok 1kgDo tego:-
przyprawa do gyrosa-
słodka papryka (bo to wersja dla dzieci, może być ostra jak ktoś woli) i
sól- odrobina
oleju-
ocet balsamiczny 1 łyżka-
cebula,
papryak,
sałata lodowa,
kiszony ogórek i co tm kto lubi do kebaba.
Mięso kroimy w plastry ok 1cm, dodajemy
przyprawy i marynujemy 24 godziny. Następnie płaty
mięsa nadziewamy na szpikulec od rożna

i wkładamy w siatkę wędzarniczą, aby lepiej się wszytko zapiekło razem.

Wkładamy na rożen i opiekamy do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie ścinamy wierzchnią upieczoną warstwę i dalej pieczemy na rożnie. I tak do całkowitego upieczenia kebaba.



Następnie ćwiartki
chlebka przecinamy w poziomie robiąc kieszonkę i wkładamy
mięso, warzywa i sos.
Sos czosnkowy:-
jogurt naturalny-
majonez-
czosnek-
sos sojowyWszystkie składniki wymieszać dodać wyciśnięty
czosnek do smaku.Smacznegoniedziela, 24 stycznia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter