ßßß Cookit - przepis na Kebab

Kebab

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mielonka drobiowa
Zasady produkcji kiełbas ... »
Kebab ala Tier
Kebab
Przepis w oparciu o: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=115992#115992
Chleb turecki:
- mąka pszenna 650 - 0.6kg
- drożdze swieże - 30g
- cukier - 7g (płaska łyżeczka)
- sól - 10g (ok. 1,5 łyżeczki)
- oliwa - 2 łyżki
- woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta)
- sezam
- 1 roztrzepane jajko
W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne .
Ciasto dzielimy na dwie porcje 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.
Chlebek kroimy na ćwiartki.
Mięso do kebaba:
Może być dowolne mięs drobiow, wieprzowe lub baranie.
Ja zrobiłem z karkówki wieprzowej ok 1kg
Do tego:
- przyprawa do gyrosa
- słodka papryka (bo to wersja dla dzieci, może być ostra jak ktoś woli) i sól
- odrobina oleju
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- cebula, papryak, sałata lodowa, kiszony ogórek i co tm kto lubi do kebaba.
Mięso kroimy w plastry ok 1cm, dodajemy przyprawy i marynujemy 24 godziny. Następnie płaty mięsa nadziewamy na szpikulec od rożna
i wkładamy w siatkę wędzarniczą, aby lepiej się wszytko zapiekło razem.
Wkładamy na rożen i opiekamy do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie ścinamy wierzchnią upieczoną warstwę i dalej pieczemy na rożnie. I tak do całkowitego upieczenia kebaba.
Następnie ćwiartki chlebka przecinamy w poziomie robiąc kieszonkę i wkładamy mięso, warzywa i sos.
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
- sos sojowy
Wszystkie składniki wymieszać dodać wyciśnięty czosnek do smaku.
Smacznego
niedziela, 24 stycznia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/01/Kebab-a.html