Wykonanie


Rewelacyjne ciasto na
biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami
ananasa oraz warstwą
bezowo-
kokosową, a wszystko polane
czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam.
Biszkopt:3
jajka6 łyżek
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 łyżki
mąki tortowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Kokosowa:150 g
wiórków kokosowych4
białka3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa Ananasowa:

4
żółtkacukier waniliowy2,5 łyżki
mąki pszennejbudyń waniliowy (bez
cukru)2 szklanki
mleka2/3 szklanki
cukru180 g
masła
ok. 300 g
ananasów z puszki + ok. 50 ml
syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml
śmietanki kremówki 30%40 g
gorzkiej czekoladyłyżeczka
malibu (lub
wódki)

ok. 2 łyżki
wiórków kokosowych (do posypania)
Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąki i
proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".

Warstwa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy
cukier. na końcu dodajemy
wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się
biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.

Masa Ananasowa:Do
mleka dodajemy
cukier,
budyń w proszku,
mąkę i
cukier waniliowy - łączymy składniki.Następnie dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy
budyń.Odkładamy ok. 2 łyżki masy, a do pozostałej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę
ananasa i dokładnie mieszamy.

Na dno formy kładziemy
biszkopt, który następnie ponczujemy
syropem spod ananasów. Następnie wykładamy masę
ananasową, a na nią warstwę
kokosową. Całość smarujemy odłożonymi wcześniej 2 łyżkami masy.Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i wrzucamy połamana
czekoladę oraz
alkohol - mieszamy do otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy).
Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.Umieszczamy w lodówce na minimum 2h.















przepis jest modyfikacją Ciasta
Cappuccino z
Kokosem Siostry Anastazji