Wykonanie


Rewelacyjne ciasto z
kakaowym biszkoptem,
kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą
cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.
Biszkopt:6
jajek225 g
cukru110 g
mąki pszennej tortowej35 g
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy
Warstwa Kokosowa:200 g wiórek
kokosowych5
białekszklanka
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
Cappuccino:5
żółtekcukier waniliowy3 łyżki
mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru220 g
masła2 płaskie łyżeczki
kawy cappuccinoPolewa Czekoladowa:75 g
czekolady gorzkiej75 g
czekolady mlecznej75 g
masłaok. 50 g wiórek
kokosowych do posypania
Biszkopt:Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową,
kakao i
proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 -180°C . Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka".Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.

Warstwa Kokosowa:5
białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy
cukier. Na końcu dodajemy
wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się
biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.Masa
Cappuccino:Do
mleka dodajemy
cukier,
budyń w proszku,
mąkę i
cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy
budyń. Na końcu wsypujemy
cappuccino.Na dno formy w której piekliśmy
biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy
cappuccino, na nią kładziemy warstwę
kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym
biszkoptem.Połamaną
czekoladę wraz z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.Posypujemy wiórkami kokosowymi.Chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 h.







