Wykonanie


Rewelacyjna
tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego
czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w
woni serkiem brie oraz
mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym
kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia.2
piersi z kurczaka
przyprawa do kurczakaczosnek w proszkuopakowanie
ciasta francuskiego400 g
mrożonego szpinakuduża
cebula4 ząbki
czosnku200 g
mozzarelli3 rozbełtane
jajka100 g
serka brie100 g
żółtego sera (np. Gouda, Edamski)ok. 2 łyżki
masłaprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na
maśle, dodajemy poszatkowany
czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony
szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
wody. Pod koniec dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej,
pieprzu i
soli.
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ok. łyżkę
przyprawy do kurczaka, łyżeczkę
czosnku i chwilę podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy rozbełtane
jajka, odrobinę
soli i
pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części.

Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wyścielamy
ciastem francuskim formując wyższe brzegi.Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę".Wykładamy kolejno warstwami:
jajka z
mozzarellą, farsz ze
szpinakiem,
jajka z
mozzarellą,
kurczak. Wszystko posypujemy startym
żółtym serem i pokrojonym w drobną kostkę
serkiem brie.Z pociętych z
ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość można posmarować rozbełtanym
jajkiem lub
mlekiem, dzięki temu ciasto bardziej się zezłoci.Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.


