Wykonanie


Przepyszna
tarta z
ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym
łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze
szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia
łososia ze
szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu.

ok. 300 g
świeżego łososiasok z połowy dużej
cytryny
koperek (może być suszony)
sólpieprz400 g
mrożonego szpinakuduża
cebula4 ząbki
czosnku200 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)3 rozbełtane
jajka100 g
żółtego sera (np. Gouda, Edamski)ok. 2 łyżki
masłaprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sólopakowanie
ciasta francuskiego
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na
maśle, dodajemy poszatkowany
czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony
szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
wody. Pod koniec dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej, doprawiamy
pieprzem oraz
solą.
Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie
soli,
pieprzu oraz
koperku. Skrapiamy
sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć
przyprawami każdy kawałek
ryby.
Mozzarellę (lub
żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane
jajka, odrobinę
soli i
pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części.Formę na tartę (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy
ciastem francuskim formując wyższe brzegi.Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę".Wykładamy kolejno warstwami:
jajka z
mozzarellą, farsz ze
szpinakiem,
jajka z
mozzarellą, kawałki
łososia. Wszystko posypujemy startym
żółtym serem.Z pociętych z
ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość możemy posmarować rozbełtanym
jajkiem lub
mlekiem - dzięki temu ciasto bardziej się "zezłoci".Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.










