ßßß

ok. 300 g świeżego łososiasok z połowy dużej cytryny
koperek (może być suszony)sólpieprz400 g mrożonego szpinakuduża cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)3 rozbełtane jajka100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sólopakowanie ciasta francuskiego
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą.Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby.
Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części.Formę na tartę (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy ciastem francuskim formując wyższe brzegi.Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę".Wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, farsz ze szpinakiem, jajka z mozzarellą, kawałki łososia. Wszystko posypujemy startym żółtym serem.Z pociętych z ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość możemy posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem - dzięki temu ciasto bardziej się "zezłoci".Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.









