Łososia w cieście francuskim można podać na ciepło jako samodzielne danie, albo jako przystawkę na zimno.SKŁADNIKI:surowy płat łososia1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub surowego w liściach2-3 ząbki czosnku20 dag tartej mozarelli1 opakowanie ciasta francuskiegosól, pieprz1/2 cytrynyoliwa do smażenia1 jajkoŁososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Upiec na blaszce, grilując w temperaturze 200 stopni C przez ok.15 minut. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto. Jedną połowę ukośnie ponacinać. Na drugiej połowie ułożyć łososia (bez skóry), ser i szpinak. Zawinąć ciasto i zalepić brzegi. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok.20 minut w temperaturze 220 stopni C.