ßßß Cookit - przepis na TARTA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

TARTA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
1 opakowanie mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny
250g boczku wędzonego pokrojonego w paski o długości mniej więcej jak włoszczyzna
2 cebule pokrojone w piórka
2 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
gałka muszkatałowa
pieprz, sól do smaku
3 ząbki czosnku
1 jajko
100g startego żółtego sera
Przepis na masę: jajko rozkłócamy dokładnie widelcem, dodajemy starty żółty ser i śmietanę oraz dokładnie mieszamy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku - dodajemy i przyprawiamy solą, pieprzem i ścieramy odrobinę gałki muszkatałowej.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciastem francuskim.
Na ciasto wykładamy równa warstwę rozmrożonej włoszczyzny, następnie podsmażoną wcześniej na maśle cebulkę i boczek. Wszystko zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min w temp. do 180C. Taka tartę podaję w parze z ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/tarta-z-boczkiem-wedzonym.html