Wykonanie
Jako typowy Polak jestem przeogromnym fanem
cebuli i wszystkich potraw, które zawierają to warzywo. Jako typowa kobieta uwielbim quiche i tary. Kiedy więc zobaczyłam w gazecie przepis na Qiuche
serowo-
cebulowy koniecznie musiałam go zrobić. Przy kolejnych próbach nieco modyfikowałam przepis, aż
doszłam do ideału. Quiche proponowany przeze mnie zawiera
cebulę, mięcho oraz smakowite
sery. Całość tworzy przepyszną kompozycję!

Po trawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 20 minut + czas na chłodzenie i pieczenie ciastaIlość porcji: Forma od tartySkładniki:Ciasto:300g
mąki pełnoziarnistej pszennej140g
masła1
jajkoSzczypta
soliFarsz:2
piersi z kurczaka3
cebule2 duże
jajkaOk. 250g
śmietany kremówkiOk. 300g różny
serów: u nas
żółty ser gouda,
brie,
mozzarellaDo miski od robota przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone
masło,
jajko oraz szczyptę
soli. Całość miksujemy przy pomocy końcówki „hak”, aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas dodajemy 2 łyżki
wody. Miksujemy dalej, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Całość można wyrabiać również ręcznie na blacie obsypanym
mąką. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.W
między czasie przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w plasterki tak by powstały krążki.
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnie dodajemy nieco tłuszczu np.
oleju i podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy
cebulę na złoty kolor. Kiedy już będzie zarumieniona to zdejmujemy ją z patelni na talerz, a na patelnie wrzucamy
kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy
jajka ze
śmietaną oraz obficie doprawiamy
pieprzem i szczyptą
soli.
Twarde sery trzemy na tarce, a miękkie kroimy na mniejsze części.Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie podsypanym
mąką i następnie wykładamy formę do tarty. Nakładamy na nią kawałek papieru lub folii i wrzucamy obciążniki (jeśli nie mam specjalnych kulek do pieczenia to wysypujemy np.
fasolą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zdejmujemy obciążenie. Wstawiamy ponownie na 10 minut. Kiedy nabierze złotej barwy wyjmujemy i posypujemy
serami, na to wykładamy
cebulę i
kurczaka. Na końcu wylewamy masę
śmietanowo-jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy na 160 stopni i pieczemy 40 minut. Smacznego.















