ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem

Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 filet z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
200 g szpinaku świeżego
150 g sera żółtego (wedle uznania)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni.
Szpinak myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i szpinak. Smażymy tak długo aż szpinak zmniejszy swoją objętość, przyprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i nacinamy z każdej ze stron wzdłuż kilkanaście nacięć. Wykładamy szpinak, podsmażoną pierś z kurczaka i posypujemy startym żółtym serem. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami, powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/02/26/ciasto-francuskie-nadziewane-kurczakiem-szpinakiem-i-zoltym-serem