Wykonanie

Składniki:1
filet z kurczakaopakowanie
ciasta francuskiego200 g
szpinaku świeżego150 g
sera żółtego (wedle uznania)2 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
masłaprzyprawy:
pieprz,
sól,
oregano,
bazyliaWykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy ulubionymi
przyprawami i smażymy na patelni.
Szpinak myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
czosnek i
szpinak. Smażymy tak długo aż
szpinak zmniejszy swoją objętość, przyprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i nacinamy z każdej ze stron wzdłuż kilkanaście nacięć. Wykładamy
szpinak, podsmażoną
pierś z kurczaka i posypujemy startym
żółtym serem. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami, powinny zostać maleńkie przerwy, aby
kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min.